:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 24. 14:14

A NIIF és a Cisco Systems tartalomszolgáltató infrastruktúrával bővíti az akadémiai hálózatot

[NetAktív] A nemzetközi tendenciát követve, a magyar oktatásban is egyre nagyobb teret nyer az internetes távoktatás, amely az oktatási

[NetAktív] A nemzetközi tendenciát követve, a magyar oktatásban is egyre nagyobb teret nyer az internetes távoktatás, amely az oktatási intézmények palettáját színesítve, az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyez a gyakorlati tudásra.

Az elektronikus oktatás széleskörű elterjedésének alapfeltétele a színvonalas, sokrétű internetes oktatási anyagok létrehozása, illetve ezek megfelelő minőségben történő eljuttatása az oktatási intézményekhez, függetlenül attól, hogy azok milyen sávszélességű internetkapcsolattal rendelkeznek. A Cisco Systems Magyarország és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIF) kezdeményezésének célja, hogy a meglévő hálózaton, a meglévő erőforrásokkal juttassák el a tömegesen felhasználható, színvonalas, érdekes közoktatási, valamint felsőoktatási anyagokat az iskolákba, egyetemekre, kollégiumokba, illetve más szakmai körökbe.

A Cisco Systems 1998-ban elsőként indított útjára egy olyan négy szemeszteres képzést, ahol a diákok a tanórák mellett elektronikus oktatási anyagok segítségével sajátíthatják el a hálózati ismereteket, és számítógépes vizsgákon adhatnak számot tudásukról. Az a mód, ahogy a diákok hozzájutnak az audiovizuális tananyagokhoz, követendőnek látszik máshol is, a közoktatásban és a felsőoktatási intézményekben egyaránt. Az NIIF és a Cisco Systems együttműködésének köszönhetően lehetővé válik a multimédiás oktatási anyagok, hangos mozgóképek igény szerinti internetes terjesztése az akadémiai hálózatban.

A rendszer alapja a Cisco Systems által kifejlesztett tartalomszolgáltató (Content Delivery) technológia, amely az internetes tartalmat nagy sebességgel, költséghatékonyan képes eljuttatni a felhasználókhoz. A tartalomszolgáltató hálózat a megfelelő sávszélességű végpontokat, helyi kiszolgálókat -- például a Sulinetbe bekapcsolt mintegy 2400 intézményt --, illetve az innen érkező kéréseket szolgálja ki. A Content Delivery technológiának köszönhetően a digitális tartalmakat, így mozgóképes felvételeket akár 64 kilobit/másodperc sávszélességű vonalon is képesek célba juttatni.

A tartalomszolgáltató rendszer kísérleti üzemére a felsőoktatási hálózati szakemberek tavaszi Networkshop konferenciája adott alkalmat. Az esemény kiemelt támogatója, a Cisco Systems Magyarország Kft. közreműködésével a konferencia előadásainak egy részét rögzítették, majd tetszőleges időpontban letölthető multimédiás video prezentáció (Video on Demand) formájában elektronikus anyagot készítettek belőlük, melyek az NIIF közreműködésével az Interneten is elérhetővé váltak, azon a tartalomszolgáltató infrastruktúrán keresztül, melyet a Cisco támogatásával állítottak fel az NIIF központban, illetve néhány oktatási intézménynél. A Networkshop konferencián készített e-learning anyagok a www.ki.iif.hu/nws2002 honlapon tekinthetők meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.