Szerző: Barna József

2002. június 12. 10:53

A KPNQwest hálózata július 1-ig bizonyosan működni fog

[Dow Jones] A nemrég csődvédelmet kért holland KPNQwest NV csődbiztosainak sikerült a cég páneurópai optikai hálózatának fenntartásához szükséges fedezetet előteremtenie, így a hálózat legalább július 1-ig bizonyosan működni fog, adta hírül ma a The Wall Street Journal . Hogy pontosan mekkora összeg folyt be az ügyfelektől, egyelőre nem ismert.

[Dow Jones] A nemrég csődvédelmet kért holland KPNQwest NV csődbiztosainak sikerült a cég páneurópai optikai hálózatának fenntartásához szükséges fedezetet előteremtenie, így a hálózat legalább július 1-ig bizonyosan működni fog, adta hírül ma a The Wall Street Journal. Hogy pontosan mekkora összeg folyt be az ügyfelektől, egyelőre nem ismert.

Amint arról korábban beszámoltunk, a csődbiztosok még a múlt héten kérték a vállalat ügyfeleit, hogy legkésőbb hétfőig fizessék be tartozásaikat, sőt egyes források szerint szóba került a júniusi számlák határidő előtti kiegyenlítése is. Akkoriban a KPNQwest egyik legnagyobb ügyfelének és egyben tulajdonosának számító KPN NV-ről az a hír járta, hogy nem hajlandó fizetni a gondokkal küszködő szolgáltatónak.

A gazdasági napilap azonban úgy tudja, hogy időközben a KPN meggondolta magát, és jelentős összeggel járul hozzá a napi működés finanszírozásához. A cég egyes becslések szerint több mint 50 millió euróval tartozik a KPNQwestnek. Számos más óriásvállalat, köztük a Qwest Communications, a Hewlett-Packard és az ABN Amro Holding, szintén komoly összegekkel tartozik a cégnek, azonban egyelőre nem tudni, hogy e vállalatok hajlandóak-e az adósság törlesztésére.

A KPNQwest 25 000 kilométeres hálózata révén 18 ország vállalatainak nyújt internetszolgáltatást, míg honlapja szerint az európai, ázsiai és egyesült államokbeli vállalati ügyfeleinek száma eléri a 100 000-et. Ezek között megtalálható a Nokia, a Verizon Communications, a Dell Computer Europe és a Microsoft is.

A hálózat üzemben tartása révén a csődbiztosok számára több idő áll rendelkezésre a KPNQwest vagyontárgyainak értékesítésére. Egyes becslések szerint a hálózat napi üzemeltetése közel 1 millió eurót emészt fel.

a címlapról