:

Szerző: Vörös Péter

2002. június 9. 08:57

Az Intel részvényárfolyama pénteken 18,5%-kal esett vissza

[Bloomberg, Wall Street Journal] Az Intel részvényárfolyama 5$-ral (18,52%-kal) 22$-ra esett vissza pénteken, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártója bejelentette, hogy csökkenti a második negyedéves forgalmi előrejelzéseit -- az elemzők többsége szerint ez arra utaló jel, hogy a vártnál lassabb lesz az félvezetők iránti globális kereslet.

[Bloomberg, Wall Street Journal] Az Intel részvényárfolyama 5$-ral (18,52%-kal) 22$-ra esett vissza pénteken, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártója bejelentette, hogy csökkenti a második negyedéves forgalmi előrejelzéseit -- az elemzők többsége szerint ez arra utaló jel, hogy a vártnál lassabb lesz az félvezetők iránti globális kereslet.

Az Intel részvényárfolyama október óta nem látott szintre esett vissza, egyetlen nap alatt 33,4 milliárd $-ral csökkent a cég piaci értéke. A rivális AMD (7,54%) és Texas Instruments (4,66%), valamint a félvezetőipari berendezéseket gyártó Applied Materials (1,43%) részvényárfolyama is visszaesett. A Nasdaq index mindezzel együtt "csak" 1,25%-kal csökkent pénteken.

A visszaesés oka egyrészt Európa gyengélkedése, másrészt az, hogy a fogyasztók az olcsóbb chipek felé fordulnak, ezenkívül a befektetők arra is számítottak, hogy a vállalati kereslet valamelyest javulni fog. A részvényesek szerint az Intel gyengébb forgalma egyúttal azt is jelenti, hogy az immár másfél éve tartó PC-ipari visszaesés csak nem akar véget érni.

Andy Bryant, az Intel pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön a tőzsdei zárás után közölte, hogy a cég második negyedéves forgalma 6,2-6,5 milliárd $ lesz, szemben a cég áprilisi 6,4-7 milliárd $-os előrejelzésével.

Az Intel szerint a második negyedévben a bruttó haszonrés 49% lesz, szemben az áprilisban előrejelzett 53%-kal.

A második negyedév általában a leggyengébb a PC-forgalom szempontjából, és az utóbbi hetekben több Intel-ügyfél is azt jelezte előre, hogy ebben az időszakban a forgalom vissza fog esni. A Compaq felvásárlása után a világ legnagyobb PC-gyártójává előlépett Hewlett-Packard azt várja, hogy a forgalom 5-7%-kal csökken az előző negyedévhez képest, közölte Robert Wayman, a cég pénzügyi vezérigazgatója a múlt héten.

Michael Dell, a második számú PC-gyártó Dell elnök-vezérigazgatója májusban megjegyezte, hogy a fellendülésre akár a jövő évig is várni kell, mivel a vállalatoknál már elfogadták a költségvetéseket, és kevéssé valószínű az, hogy a cégek többet fognak PC-kre költeni az idén.

Márpedig ha a fogyasztók és a vállalatok PC-kereslete csökken, akkor csökken a kereslet az Intel és AMD processzorok és más PC-alkatrészek iránt -- ez pedig ahhoz vezet, hogy csökkennek a félvezetőiparban használt berendezések megrendelései is, ami az olyan cégeket érinti többek között, mint az Applied és a KLA-Tencor.

A Semiconductor Industry Association (SIA -- Félvezetőipari Szövetség) a múlt héten jelentette be, hogy a globális félvezetőpiac az előrejelzések szerint 3,1%-kal fog nőni 2002-ben, szemben a korábbi 6%-os előrejelzéssel. Tavaly a félvezetőeladások 33%-kal 152 milliárd $-ra estek vissza, ez volt a valaha látott legerősebb visszaesés, miután 2000-ben 31%-os volt globális félvezetőpiac emelkedése.

STMicroelectronics NV, Európa legnagyobb félvezetőgyártója pénteken közölte, hogy tartható az az előrejelzés, miszerint a cég forgalma 10%-kal fog nőni az első negyedévhez képest. A német Infineon Technologies AG pénteken bejelentette, hogy kitart április előrejelzése mellett, amelyben az állt, hogy a kereslet kezd helyreállni. Mindkét cég részvényárfolyama több mint 6%-kal esett vissza pénteken. A tajvani TSMC és UMC részvényárfolyama szintén több mint 6%-kal csökkent.

Dan Scovel, a Needham & Co. egyik elemzője szerint kedvezőtlenebb lesz az Intel forgalmának termékösszetétele, azaz nő az olcsóbb Celeron chipek és általában az olcsóbb asztali chipek aránya, miközben csökken a drágább asztali PC, a notebook és a szerver chipek aránya.

Az Intel részvényárfolyama az idén 30%-kal esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.