Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 18. 12:04

Olcsó számítógép iskoláknak Palm OS operációs rendszerrel

[PIC] Az AlphaSmart hamarosan megkezdi Dana névre keresztelt számítógépeinek szállítását. Az aprócska gépeket elsősorban iskoláknak és más oktatási intézményeknek ajánlják.

[PIC] Az AlphaSmart hamarosan megkezdi "Dana" névre keresztelt számítógépeinek szállítását. Az aprócska gépeket elsősorban iskoláknak és más oktatási intézményeknek ajánlják.

A Dana operációs rendszere Palm OS 4.1. A 8 Mbyte memóriával ellátott készülék kijelzője monokróm, felbontása 160x560 pixel. A Dana a szokásos Palm OS alkalmazások futtatására alkalmas, azonban az előre telepített szoftvereket úgy módosították, hogy azok maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló képméretet.

A Dana előre telepített szövegszerkesztő szoftvert -- AlphaWord -- is tartalmaz, amely helyesírásellenőrzővel és szinonimaszótárral is rendelkezik. A teljes QWERTY billentyűzet segítségével a szövegbevitel rendkívül egyszerű, de lehetőség van a Graffiti kézírásfelismerés használatára is. A géphez jár még a QuickOffice, amely Word-kompatibilis szövegszerkesztőt és Excel-kompatibilis táblázatkezelőt tartalmaz. Az előre telepített alkalmazások mellett a mellékelt CD-n számos program próbaverziója található meg.

A mindössze ~1 kg tömegű gépet két AA elem működteti. A Dana bővíthető, erre 2 USB és 2 SD/MMC aljzat áll rendelkezésre. Természetesen a készülék ugyanúgy összeköthető és szinkronizálható asztali PC-kkel, mint bármilyen más Palm OS-alapú kéziszámítógép.

Az AlphaSmart Dana ára 400 dollár lesz, de az iskolák kedvezményes áron vásárolhatják meg.

a címlapról