:

Szerző: Barna József

2002. június 19. 10:17

Az Oracle a lejjebb szállított várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be

[WSJ] Az Oracle negyedik pénzügyi negyedéves nettó bevétele 23%-kal csökkent a lanyha vállalati költési hajlandóságnak köszönhetően. Ugyanakkor a költségek csökkentése révén az adatbázis-kezelő szoftvereket forgalmazó cég meg tudott felelni a már korábban leszállított nyereségvárakozásoknak.

[WSJ] Az Oracle negyedik pénzügyi negyedéves nettó bevétele 23%-kal csökkent a lanyha vállalati költési hajlandóságnak köszönhetően. Ugyanakkor a költségek csökkentése révén az adatbázis-kezelő szoftvereket forgalmazó cég meg tudott felelni a már korábban leszállított nyereségvárakozásoknak.

A május 31-én véget ért negyedévben az Oracle 2,77 milliárd dolláros bevétel mellett 655,9 millió dolláros, részvényenként 12 centes nettó profitról számolt be. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég 3,29 milliárd dolláros bevétel mellett 854,9 millió dollár, vagy részvényenként 15 centes eredményt könyvelhetett el.

A cég még márciusban lejjebb szállította a negyedévre vonatkozó várakozásait: akkor a cég 13-14 centes EPS-re (earnings per share) számított. A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők azonban ennél alacsonyabb, 12 centes részvényenkénti profitot vártak 2,5 milliárd dolláros bevételek mellett.

Az Oracle ugyanakkor még így is felülmúlta számos elemző várakozásait a bevételek, a szoftverforgalom és a kiadások tekintetében. A cég szoftvereladásokból származó és egyéb bevételei a negyedévben 1,17 milliárd dollárra rúgtak. Ez ugyan alatta marad a tavalyi év hasonló időszaka 1,66 milliárdos forgalmának, de jelentősen meghaladja egyes elemzők 950 millió dolláros prognozisát.

A cég a negyedév során 22%-kal, 2 milliárd dollárról 1,5 milliárdra csökkentette kiadásait, de a jövőben nem tervez az elmúlt negyedévhez hasonló elbocsátásokat. Egyben az Oracle üzemi haszonrése a korábbi 35%-ról 44%-ra emelkedett.

Az olyan szoftvervállalatok, mint az Oracle erősen függnek a vállalati beruházási hajlandóság alakulásától. Az utóbbi időben azonban a nagyvállalatok visszafogták költéseiket, mondván, amíg a saját üzletmenetükben nem látják a javulás jeleit, nem kívánnak szoftverfrissítésekre költeni.

A cég pénzügyi vezérigazgatója, Jeff Henley elmondta, hogy egyelőre csupán homályosan látni, mikor indulnak fejlődésnek a technológiai beruházások, és az Oracle jelentős javulásra nem számít az elkövetkező félév során. A cég azonban a második félévre enyhe fejlődést prognosztizál. A jelenlegi negyedévre pedig a cég várakozásai szerint 6-7 centes részvényenkénti profitra számít. A Thomson Financial/First Call által megkérdezett elemzők korábban 9 centes nyereséget prognosztizáltak.

A május 31-én véget ért pénzügyi évben az Oracle 9,67 milliárd dolláros bevétel mellett 2,22 milliárd dolláros, részvényenként 39 centes nettó nyereséget realizált. Tavaly a cég 10,96 milliárd dolláros forgalom mellett 2,56 milliárd dolláros, részvényenként 44 centes profitot ért el.

Az Oracle részvényeinek árfolyama tegnap 22 centtel alacsonyabban, 8,98 dolláron zárta a kereskedést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.