:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 28. 13:25

7 ezer alkalmazottjától válik meg és 3,5 milliárdos átszervezésbe kezd a Motorola

A Motorola 7 ezer alkalmazottját bocsátja el és 3,5 milliárd dolláros átszervezési költségekkel számol ebben az évben, aminek révén a cég sorozatban második pénzügyi évében lesz veszteséges.

A Motorola 7 ezer alkalmazottját bocsátja el és 3,5 milliárd dolláros átszervezési költségekkel számol ebben az évben, aminek révén a cég sorozatban második pénzügyi évében lesz veszteséges.

A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójánál a leépítések az alkalmazottak 7 százalékát érintik. Az elbocsátások után a cég dolgozóinak létszáma hozzávetőleg ugyanannyi lesz, mint a 90-es évek közepén, "a telekom és a dotkom boom előtti időszakban" -- mondta Christopher Galvin vezérigazgató.

Galvin azt ígérte, hogy az egyszeri költségeket nem számítva a Motorola nyereséggel zárja az idei pénzügyi évet. A vállalat története során 2001-ben zárt először veszteséges évet, mikor a mobiltelefonok, félvezetők és hálózati eszközök forgalma egyaránt jelentősen csökkent. A következő hónapban azonban a cég már sorozatban hatodik veszteséges negyedévén lesz túl.

Mindazonáltal a vállalat továbbra is kitart forgalmi előrejelzései mellett. A Motorola becslései szerint a forgalma a tavalyi 29,5 milliárd dollárnál 5-10 százalékkal lesz alacsonyabb, az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma eredmény pedig legalább 4 cent lesz részvényenként.

A vállalat vezetői szerint a 3,5 milliárdos egyszeri költségek és leírások 90 százaléka ebben a negyedévben esedékes. A költségeknek azonban csak a 20 százaléka lesz készpénzkiadás, a többi a gyártóüzemek befektetések és más vagyontárgyak értékcsökkenéséből áll össze. A kiadások részvényenként 1,10 dollárral csökkentik az éves profitot.

A szombaton véget érő második negyedévre a Motorola 6,4 milliárd dolláros forgalmat vár, szemben a tavalyi második negyedév során elért 7,49 milliárd dollárral. Az "üzemi eredmény" részvényenként 4 cent, vagy annál kevesebb veszteség lesz -- közölte a cég.

A 7 ezer alkalmazott elbocsátása nyomán a Motorola dolgozóinakk száma 93 ezerre csökken majd. 2000-ben még 150 ezren dolgoztak a cégnél, az idei első negyedév végén pedig 107 ezren. Az elbocsátások, illetve egyes gyárak átszervezése 1,9 milliárd dolláros költséggel járnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.