Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 28. 14:23

Hamarosan fizetős lehet a világ legnagyobb fájlcserélő hálózata, a KaZaA

A legnagyobb peer-to-peer fájlcserélő hálózatot üzemeltető ausztrál Sharman Networks feltett szándéka, hogy fizetős szolgáltatássá alakuljon, mielőtt a nemrég csődvédelmet kért Napster sorsára jut.

A legnagyobb peer-to-peer fájlcserélő hálózatot üzemeltető ausztrál Sharman Networks feltett szándéka, hogy fizetős szolgáltatássá alakuljon, mielőtt a nemrég csődvédelmet kért Napster sorsára jut.

A KaZaA hálózatban nemcsak zenék, hanem videoklipek, teljes játékok, sőt mozifilmek is találhatók. A KaZaA elsősorban abban különbözik a Napstertől, hogy nem tart fent egy központi adatbázist, amelyben az egyes fájlok elérhetősége található. Így a hálózat működése központilag nem befolyásolható, csak a felhasználókon múlik, hogy milyen állományokat osztanak meg egymással.

Bár többféle peer-to-peer hálózat is létezik -- köztük a Grokster, Imesh és Morpheus --, a KaZaA rendelkezik a legnagyobb felhasználói bázissal. A hozzávetőleg 92 millió rendszeres felhasználóval rendelkező hálózatban minden pillanatban mintegy 250 millió letölthető fájl található.

A zeneipar természetesen a KaZaA és a hasonszőrű hálózatok működésével magyarázza a lemezeladások csökkenését. Az ausztrál zenekiadók szövetségének kalózkodás elleni szakértője, Michael Speck szerint ha a 92 millió KaZaA-felhasználó évente fejenként négy CD-t venne, a zeneipar további 5,3 milliárd dollár bevételhez jutna.

A múlt héten az Audiogalaxy hálózat bejelentette, hogy tárgyalásokba kezdett az őt beperelő Amerikai Lemezkiadók Szövetségével, és a jövőben ki fogja zárni hálózatából a szerzői jogvédett anyagokat.

A Sharman ezzel szemben arra számít, hogy egyfajta terjesztési csatornává léphet elő, ezért a vállalat tárgyalásokat kezdeményezett a zeneipar és a filmipar illetékeseivel, és felvette alkalmazottai közé a washingtoni jogászt és lobbistát, Philip Corwint.

"Van valami zavaró abban, ha egy tolvajjal köt üzletet az ember" -- mondta Speck. "Nem válhatsz törvényes autókereskedővé, ha lopott kocsikkal foglalkozol."

A Sharman arra törekszik, hogy elfogadtassa üzleti modelljét a médiaiparral. "Ha a fizetés egyszerű és az árak is elfogadhatók, hisszük, hogy a felhasználókat rá tudjuk bírni arra, hogy pénzt adjanak a letöltött fájlokért" -- mondta Kevin Bergmeister, a Brilliant Digital Entertainment vezérigazgatója. A Brilliant Digital Entertainment és a Sharman közösen dolgozzák ki a fizetési rendszert és a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a KaZaA ne juthasson a Napster sorsára. "Azt is hisszük, hogy a felhasználók nem vállalnák a kalózkodás jogi következményeiit" -- tette hozzá Bergmeister.

A változás mindazonáltal nem lesz egyszerű, hiszen a KaZaA felhasználóinak jelentős része olyan fiatal számítógéprajongó, aki hozzászokott, hogy mindent ingyen tölthet le az internetről.

A lemezkiadók és a filmstúdiók szemében nagy szálka a KaZaA, azonban egyelőre még nincsenek meg a megfelelő jogi szabályok, amelyeket alkalmazni lehetne rá -- mondta Corwin. Szerinte az egyetlen járható út, hogy a médiacégek bevonják a peer-to-peer szolgálatásokat a legális terjesztési csatornák közé.

"Ha nem harcolnának ellenük, hanem igazodnának hozzájuk, sokkal több pénzt kereshetnének" -- mondta Corwin. Húsz évvel ezelőtt Hollywood teljesen meg volt rémülve a videomagnóktól és a mozi haláláról beszéltek. "Ma a filmipar már nagyobb bevételt ér el a videokazetták és DVD-k eladásából, mint a mozijegyekből" -- mutatott rá Corwin.

Az előadók, lemezkiadók, a felhasználók és a részvényesek érdekeit egyszerre szem előtt tartani nem könnyű -- ismerte be Bergmeister. Azonban "meg fogjuk változtatni a felhasználói szokásokat" -- fogadkozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról