Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 24. 09:32

Ma debütál a 2 GHz-es mobil Pentium 4, valamint négy másik mobil processzor

Az Intel a mai nap folyamán mutatja be 2 GHz-es és 1,9 GHz-es mobil Pentium 4 processzorát, valamint három új mobil Celeron chipet.

Az Intel a mai nap folyamán mutatja be 2 GHz-es és 1,9 GHz-es mobil Pentium 4 processzorát, valamint három új mobil Celeron chipet.

Eredetileg a chipóriás az év második felére tervezte a 2 GHz-es határ elérését a hordozható számítógépekbe szánt Pentium 4-M termékcsaládnál, ám egy áprilisi elemzői konferencián Paul Otellini, a cég elnöke és működésért felelős vezérigazgatója már év közepi megjelenésről beszélt. Mindez összhangban áll a cég azon célkitűzésével, hogy a mobil szegmensben a Pentium III architektúra leváltása az asztali szegmensben tapasztaltnál gyorsabb ütemben menjen végbe.

A mobil Pentium 4 processzorok kezdeti elterjedését azonban gátolta a termék magas bevezető ára, hiszen az első azt használó noteszgépek gyakorta 2500 dollárnál is drágábbak voltak. Ekkoriban számos gyártó döntött úgy, hogy asztali processzorral szerelt notebookokat dob piacra. Később azonban az Intel a kereslet növelése érdekében bevezette a Pentium 4-M alacsonyabb órajelen futó, olcsóbb változatait, majd jelentősen csökkentette a teljes kínálat árát.

A mobil Pentium4 chipek a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épülnek, 512 KByte másodszintű cache-t tartalmaznak és 400 MHz-es front side buszt használnak. A mobil Pentium 4 hálózati üzem esetén 1,3 Volt feszültséggel működik, az Enhanced SpeedStep technológiának köszönhetően azonban akkumulátoros használat esetén a működési feszültség 1,2-1,1 Voltra csökken. Az Enhanced SpeedStep, Deep Sleep és Deeper Sleep energiatakarékos technológiák segítségével az Intel elérte, hogy a mobil Pentium 4 lapkák átlagos teljesítményfelvétele mindössze 2 Watt legyen, és a számítógépek a ma kapható akkumulátorokról akár 3 órán át is üzemeltethetőek legyenek.

A 2 GHz-es mobil Pentium 4 listaára 637 dollár, az 1,9 GHz-es változatért 401 dollárt kérnek. A szintén ma debütáló 1,33 GHz-es, 1,4 GHz-es és 1,5 GHz-es mobil Celeron processzorok rendre 134, 149 és 170 dollárba kerülnek. Az árak ezer darabos megrendelés esetén érvényesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról