:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 6. 14:52

A Sun Microsystems vezeti a UNIX/RISC rendszerek piacát -- Magyarországon is

Sun
Sun Microsystems [NetAktív] Miközben a versenytársak stagnáló vagy csökkenő részesedést könyveltek el a Risc/UNIX szerverek világpiacán, a Sun 2001 negyedik negyedévében jelentősen növelte előnyét -- derül ki a Gartner Dataquest felméréséből. A Gartner jelentése arra is rámutat, hogy 2002 első negyedévében ez a tendencia folytatódott, így a Sun jelentős előnyre tett szert a UNIX világpiacon mind a leszállított egységek száma, mind a bevételek tekintetében.

Az IDC által készített jelentés a Gartner adataival megegyező tendenciát mutat. A leszállított egységeket vizsgálva, az 56 százalékos piaci részesedés 6,2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, és 5,5 százalékot az előző negyedévhez képest -- ez utóbbi időszakban a versenytársak piaci részesedésének csökkenéséről számol be a jelentés. A bevétel tekintetében szerzett 41 százalékos részesedés az előző negyedévhez képest négy százalékos növekedést jelent, míg a versenytársak részesedése ebben a tekintetben is csökkent vagy stagnált.

Hasonlóan bíztatóak az egyes régiók eredményei is. Az Egyesült Államokban a Sun 2002 első negyedévében több UNIX rendszert értékesített, mint versenytársai együttesen; amely az elmúlt év hasonló időszakához képest 17 százalékos növekedést jelent, s öt százalékost az előző negyedévhez képest. Az Egyesült Államokban a Sun Solaris operációs rendszere és UltraSPARC alapú rendszerei évről évre a legnagyobb bevétel növekedést produkálják a konkurensek ellenében.

Az európai (EMEA) régióban a Sun szintén látványos növekedést ért el az előző negyedéves eredményekhez képest a UNIX szerverek piacán, mind a leszállított egységek száma, mind a bevétel tekintetében derül ki a Gartner adataiból. Ebben a régióban a Sun értékesítette a UNIX szerverek több mint felét (51 %) és az idei év első negyedévében az azt megelőző negyedévhez képest kilenc százalékos növekedést ért el mind a leszállított egységek, mind a bevételek terén. A versenytársak piaci részesedése ebben a régióban is csökkent. 36.8%-os piaci részesedésével a bevételek tekintetében is vezet a Sun az EMEA régióban, 10%-os növekedést produkálva az előző negyedévhez képest.

A Sun Microsystems szerint a bíztató világpiaci eredmények elsősorban az UltraSPARC III termékcsaládnak köszönhetők, amely a kisebb teljesítményű, egyprocesszoros rendszertől a legfelsőbb kategóriájú szerverekig számos terméket foglal magában. Az alsó kategóriában a Sun Fire V880 értékesítése továbbra is közel 200 százalékos növekedést ér el negyedévente. A csúcskategóriás eszközök közül a Sun Fire 15K eladások az előző negyedévhez képest 100 százalékkal növekedtek a leszállított egységek, illetve 65 százalékot a bevétel terén. A középkategóriában a Sun Fire 6800 legnagyobb versenytársa eredményeit kétszeresen múlta felül, így 18 százalékkal növelte piaci részesedését az eladott termékek számának tekintetében az előző negyedévhez képest.

"A Sun Fire szervercsalád piaci fogadtatása kimagaslóan sikeres, az előző negyedévhez képest mintegy 40%- os bevételnövekedést ért el, amíg az IBM pSeries termékcsaládja 36%-os csökkenést eredményezett ugyanebben a periódusban" -- modta Shahin Khan, a Sun Micorsystems kompetitív ügyekért felelős vezetője.

A Gartner adatai alapján Magyarországon a világpiachoz hasonlóan szintén kimagasló piaci részesedést tudhat magáénak a Sun, mivel 2002 első negyedévében a bevételek vonatkozásában 60% feletti a részesedése, amely meghaladja a másik három nagy gyártó (IBM, Compaq, HP) együttes részesedését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.