:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 25. 12:38

Transmeta Crusoe processzoros notebookkal rukkol elő a Gericom

A Gericom és a Transmeta bejelentette, hogy a harmadik negyedév során Crusoe processzoros notebookot mutatnak be Európában. A Gericom A2 a német cég első Crusoe-alapú terméke lesz.

A Gericom és a Transmeta bejelentette, hogy a harmadik negyedév során Crusoe processzoros notebookot mutatnak be Európában. A Gericom A2 a német cég első Crusoe-alapú terméke lesz.

A Gericom A2-ben 800 MHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzor található. A készülék mindössze 1,58 kilogrammot nyom és csupán egy hüvelyk (25,4mm) vastag, azaz vékony. Az alumíniumházba bújtatott notebookban 12,1 hüvelyk átlójú XGA TFT kijelző, 40 Gbyte-os merevlemez, legfeljebb 256 Mbyte memória és külső, USB felületű DVD/CD-RW meghajtó található.

"A Gericom rendkívül elégedett a Transmeta Crusoe TM5800 processzor teljesítményével" -- nyilatkozta Hermann Oberlehner vezérigazgató. "A Gericom A2 hosszú akkumulátoros üzemidőt és kis hőkibocsátást kínál, amely rendkívül kedvező a notebook-felhasználók számára."

A Transmeta Crusoe TM5800 processzorok a tajvani TSMC üzemében készülnek 0,13 mikronos csíkszélességgel és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A Transmeta szerint a TM5800 magasabb órajelének, nagyobb L2 cache-ének és új code-morphing szoftverének köszönhetően akár 50 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint elődje, miközben 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

David Ditzel, a Transmeta műszaki igazgatója nemrégiben jelentette be a Crusoe 1000 kezdeményezést, amelynek keretében olyan, 1000 MHz-nél gyorsabb processzorokat kíván piacra dobni, amelyek segítségével 1000 dollárnál olcsóbb és 1000 grammnál könnyebb notebookok építhetők, amelyek 1000 percnél (16,6 óránál) is több akkuulátoros üzemidőt biztosítanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.