Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 21. 19:32

Az Apple iPod audiolejátszó hamarosan hivatalosan is Windows-kompatibilissé válhat

A MediaFour várhatóan hétfőn dobja piacra XPlay szoftverét, amelynek segítségével az Apple iPod audiolejátszója windowsos környezetben is használható. Az XPlay bétatesztje már hónapok óta folyik, a szoftver előzetese még letölthető a cég honlapjáról, a végleges változatért azonban 29,95 dollárt kell fizetni.

A MediaFour várhatóan hétfőn dobja piacra XPlay szoftverét, amelynek segítségével az Apple iPod audiolejátszója windowsos környezetben is használható. Az XPlay bétatesztje már hónapok óta folyik, a szoftver előzetese még letölthető a cég honlapjáról, a végleges változatért azonban 29,95 dollárt kell fizetni.

A hivatalosan csak MacOS operciós rendszert támogató iPod piacra dobásakor az Apple elnöke, Steve Jobs elmondta, hogy fontolóra fogják venni egy Windows-kompatibilis változat készítését, de konkrét tervekkel vagy megjelenési dátumokkal nem szolgált. A Mediafour szoftvere egycsapásra áthidalja ezt a problémát.

Az XPlay telepítése mellett csupán egy FireWire csatlakozóra van szükség, hogy megindulhasson az adatátvitel az asztali gép és az iPod között. Az iPod merevlemeze ugyanolyan meghajtóként látszik a Windows operációs rendszerben, mint a gépbe épített meghajtók. Az XPlay Windows Me, 98SE, 2000 és XP operációs rendszerekkel működik együtt.

Charles Wolf, a Needham & Co. elemzője szerint azonban hamarosan az Apple is előállhat saját megoldásával, ami komoly lökést adhataz iPod eladásainak: Wolf szerint a Windowszal kompatibilis sznikronizáló szoftver segédletével az iPod a hordozható audiolejátszók piacának akár 10 százalékát is megszerezheti. Az Apple szóvivője nem kommentálta a hírt, azonban a vállalattól eddig sem volt idegen a Windows-támogatás, például az AirPort vezeték nélküli hálózati kártyákhoz is készült a Microsoft operációs rendszerével kompatibilis driver.

Az Apple tavaly ősszel mutatta be az iPodot, akkor még 5 GByte-os merevlemezzel, azonban idén március óta már 10 GByte-os meghajtóval is kapható. A készülék sikerére jellemző, hogy tavaly novemberi megjelenéstől kezdve az év végéig 125 ezer darabot adtak el belőle. Az idei első negyedévben csak 57 ezer példány kelt el, de az Apple vezetői szerint más MP3-lejátszók forgalma ennél nagyobb mértékben csökkent.

Annak ellenére, hogy az iPod kategóriájában messze a legrágább, a kereslet mégis óriási iránta, egyfelől a remek formaterv, másfelől pedig a könnyű kezelhetőség miatt. Az iPod 5 Gbyte-os változata 339 dollárért kapható, a 10 Gbyte-os kivitelért 499 dollárt kérnek.

Az iPodot egy beépített lítium-polimer akkumulátor működteti, amely 10 óra folyamatos használatot tesz lehetővé. A készülék 32 MByte memóriát tartalmaz, ami egyfelől 20 perces (!) rázkódásvédelmet biztosít, másrészt megnöveli az akkumulátor élettartamát, ugyanis a merevlemeznek nem szükséges állandóan pörögnie. A 10 GByte kapacitású merevlemezzel ellátott készülékhez egy olyan szoftvert is mellékel a gyártó, amelynek segítségével az iPod alkalmas címek, telefonszámok tárolására és határidőnapló funkciók ellátására is.

Az Apple iPod FireWire csatlakozóval rendelkezik, aminek segítségével egy CD-nyi anyag letöltése kevesebb, mint 10 másodpercet vesz igénybe, a 10 GByte-os merevlemez pedig 20 perc alatt feltölthető. A készülék az MP3 formátumú állományokon kívül a WAV és az AIFF hanganyagokat játssza le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról