Szerző: Vörös Péter

2002. június 10. 07:39

Erős májusi keresletről számoltak be a tajvani félvezetőgyártók

[EB News] A tajvani félvezetőgyártók termékei iránt emelkedett a kereslet májusban: a forgalom több mint egy éve nem volt ilyen magas, mint az elmúlt hónapban.

[EB News] A tajvani félvezetőgyártók termékei iránt emelkedett a kereslet májusban: a forgalom több mint egy éve nem volt ilyen magas, mint az elmúlt hónapban.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója pénteken bejelentette, hogy májusi forgalma 447,1 millió $ volt, ami 13,7%-os emelkedés áprilishoz viszonyítva és 77,8%-os növekedés 2001 májusához képest.

A United Microelectronics Corp. (UMC) közölte, hogy a májusi forgalom 195 millió $ volt, ami 33,9%-os javulás áprilishoz képest és 26,5%-os emelkedés az előző év hasonló időszakához képest.

Harvey Chang, a TSMC pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a kereslet erősödésének köszönhetően a vállalat kapacitás-kihasználtsági rátája több mint 80% volt, és a forgalom továbbra is emelkedett májusban.

A forgalmi eredmények megfelelnek a két cég korábbi előrejelzéseinek. Ugyanakkor egyre jobban erősödnek azok a félelmek, miszerint a harmadik negyedév nem lesz olyan erős, mint a várakozások, főleg miután az Intel csütörtökön csökkentette második negyedéves forgalomkilátásait.

Conner Liu, az SG Securities kutatási alelnöke szerint az Intel bejelentés azt jelenti, hogy az év eleje óta várt félvezetőipari fellendülés a vártnál gyengébb lesz. "A TSMC és az UMC jelentős játékosok ebben az iparban és őket is érinteni fogja az Intel-bejelentés" -- mondta Liu.

Az elemzők korábban egyetértettek abban, hogy a szezonálisan erős harmadik negyedévben a félvezetőgyártók forgalma 20%-kal vagy annál is nagyobb mértékben fog nőni a második negyedévhez képest. Most a szakértők már csak 10-15%-os növekedésre számítanak, közölte Alfred Yin, a BNP Paribas Peregrine Securities egyik elemzője.

Az év első öt hónapjában a TSMC forgalma 1,9 milliárd $ volt, ez 12,3%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest, míg az UMC 30,1%-kal 706,7 millió $-ra esett vissza ugyanebben az időszakban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról