Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 5. 18:52

A Mira szórakoztató eszközök nem kompatibilisek a Windows XP operációs rendszer otthoni felhasználóknak szánt változatával

Nem lesz kompatibilis a Windows XP operációs rendszer otthoni felhasználóknak szánt Home Edition változatával a Mira, a Microsoft által tervezett lapos kijelzős, vezeték nélküli számítógép, amelynek segítségével akár a karosszékből is böngészhető az internet, vagy irányítható a TV.

Nem lesz kompatibilis a Windows XP operációs rendszer otthoni felhasználóknak szánt "Home Edition" változatával a Mira, a Microsoft által tervezett lapos kijelzős, vezeték nélküli számítógép, amelynek segítségével akár a karosszékből is böngészhető az internet, vagy irányítható a TV.

A vállalat képviselője szerint a Windows XP Home Edition nem tartalmazza a Mira működéséhez elengedhetetlenül szükséges "remote dekstop" protokollt -- ez csak a vállalati piacra szánt Windows XP Professional Edition része. Ergo a Mira is csak ezzel az operációs rendszerrel működik majd együtt.

Eddie Wu, a Microsoft Embedded Systems Group ázsiai igazgatója szerint a cég már dolgozik a probléma megoldásán. Wu szerint elképzelhető, hogy egy frissítőcsomagot adnak ki az operációs rendszerhez, de lehet, hogy a Mira vásárlói kedvezményesen frissíthetik a szoftvert a Professional Edition változatra.

Wu a Computex kiállításon beszélt erről, ahol több Mira-prototípus is ki volt állítva, többek között a Philips, az LG, a Tatung, a Wistron és az FIC modelljei.

A Mira egy olyan lapos kijelzővel szerelt hordozható készülék, amely egy PC segítségével képes az iterneten böngészni, de akár szórakoztatóelektronikai készülékek vagy játékkonzolok távvezérlésére is alkalmas. A Mira kivitelben hasonlít a Tablet PC-re, azonban az utóbbi egy teljes értékű PC egy lapos kijelzőbe építve. Bár a Mira saját processzorral és operációs rendszerrel -- Windows CE .NET -- rendelkezik, önmagában nem használható. A készülék 802.11b vezeték nélküli összeköttetésben áll a PC-vel, vagy más szórakoztatóelektronikai berendezéssel -- TV, játékkonzol --, amelyet irányít.

A Microsoft szerint a Mira úgy változtatja meg az otthoni számítógéphasználatot, mint a vezeték nélküli (cordless) telefon: az emberek a lakás bármelyik szegletében használhatják számítógépüket, hozzáférhetnek adataikhoz, nem számít, hogy több méterre vannak a PC-jüktől, vagy akár egy másik szobában tartózkodnak.

Az első Mira készülékek az idei ünnepi szezonban kerülnek az üzletekbe. Az árak elsősorban a kijelző méretétől függenek majd és a Microsoft becslései szerint 500 és 800 dollár között alakulnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról