Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 17. 15:11

A Microsoft 2-3 százalékos növekedést vár az európai PC-piacon

Jean-Philippe Courtois
Jean-Philippe Courtois
A Microsoft arra számít, hogy idén 2-3 százalékkal nő a személyi számítógpek európai piaca -- mondta Jean-Philippe Courtois, a vállalat EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségért felelős elnöke. A világ legnagyobb szoftvergyártója a nagyvállalati szoftvereladások élénkülésére számít.

"Ez nagyon kis növekedés ahhoz képest, amelyet két-három évvel ezelőtt tapasztalhattunk, azonban számos piaci szegmens, például a nagyvállalati szoftvereké, gyorsabb ütemben nő, mint az előző 12 hónap során" -- mondta Courtois. A nagyvállalati szoftverek közé tartoznak többek között a szerverszoftverek, illete a Microsoft Exchange. A Microsoft a nagyvállalati piaci szegmensben 10-12 százalékos növekedésre számít.

"Óvatosan optimista az előrejelzésünk" -- tette hozzá Courtois, aki a Wall Street Journal Europe CEO Summit rendezvényen ismertette a vállalat közeljövőre vonatkozó kilátásait. Az európai PC-piac növekedésével kapcsolatban először a hónap elején merültek fel kételyek, amikor az Intel bejelentette, hogy az európai PC-piac vártnál lassabb növekedése miatt a forgalma elmarad a várakozásoktól.

Courtois szerint a személyi számítógépek iránti kereslet Európában nem változik. A cég tavasz óta a játékkonzolok piacán is jelen van, azonban pár héttel a piaci premier után az Xbox árát 38 százalékkal le kellett engedni, hogy a készülék versenyben maradhasson a Sony PlayStation 2-vel.

A Microsoft számításai szerint a nyár végére lezárul a dán Navision szoftverfejlesztő cég 1,3 milliárd dollár értékű felvásárlása, amelynek révén a vállalat az SAP termékeivel versenyezhet az európai kisvállalatok kegyeiért. Ezzel párhuzamosan az amerikai piacon a Microsoft és az SAP "kibővíti partneri kapcsolatát" -- mondta Courtois.

"Természetesen lesz verseny, de reményeink szerint a nagyvállalati piacon ki tudjuk bővíteni partneri kapcsolatunkat az SAP-vel" -- mondta Courtois. "A mérleg inkább a partnerségi viszony, mint a verseny felé billen."

a címlapról