Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 5. 13:25

Áprilisban négy éve nem látott mélységbe esett vissza az amerikai kiskereskedelemben eladott PC-k száma

[CNET] Áprilisban négy éve nem látott mélységbe esett vissza az amerikai kiskereskedelemben értékesített PC-k száma. Az NPDTechworld felmérése szerint az év negyedik hónapjában 22,5 százalékkal kevesebb számítógépet adtak el, mint tavaly áprilisban.

[CNET] Áprilisban négy éve nem látott mélységbe esett vissza az amerikai kiskereskedelemben értékesített PC-k száma. Az NPDTechworld felmérése szerint az év negyedik hónapjában 22,5 százalékkal kevesebb számítógépet adtak el, mint tavaly áprilisban.

Bár az április mindig az egyik leggyengébb hónap, ez önmagában nem magyarázat a drasztikus visszaesésre -- mondta Stephen Baker, az NPDTechworld vezető elemzője. "Ez csak azt mutatja, milyen kedvezőtlenek a piaci körülmények és hogy milyen mértékben csökkentek az eladások az 1999-es vagy 2000-es virágzáshoz képest" -- tette hozzá Baker.

Az elemző szerint az elkövetkező hónapok során az eladások emelkedni fognak, azonban az iskolaszezon kezdetéig aligha térnek vissza a normális kerékvágásba. Az NPD jelentése megerősíti más cégek felméréseit. Az IDC például nemrégiben azt közölte, hogy az asztali gépek, notebookok és Intel-alapú szerverek eladásai az első negyedévben világszerte 2,7 százalékkal csökkentek, az Egyesült Államokban pedig 0,4 százalékkal estek vissza.

Az NPD jelentése szerint áprilisban az amerikai kiskereskedelmi eladásokat a Hewlett-Packard vezette közel 45 százalékos részesedéssel. A HP által nemrégiben felvásárolt Compaq volt a második, a cég részesedése 21,6 százalék volt. A bronzérmet az Emachines (15%) szerezte meg, a negyedik helyezett a Sony (11,2%) lett.

Baker szerint a notebook-eladások lényegesen jobban alakultak, mint az asztali gépeké, azonban a tavaly áprilisi adatokhoz képest csak alig 1 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az NPD szerint a notebook-eladások megtorpanása többek között a mobil Pentium 4 megjelenésének is köszönhető, ugyanis az átlagos eladási árak 100 dollárral emelkedtek.

"Az emberek azt tapasztalták, hogy a notebookok kicsit drágábbak lettek, szóval lehet, hogy sokan inkább várnak és megnézik, mi fog történni" -- mondta Baker.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról