Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 30. 10:35

Osztódik vagy erősödik az internetezők érdekvédelme?

[HWSW - Prím ] Új, az internetezők érdekvédelmét ellátni hivatott egyesület formálódik -- adta hírül tegnap a Prím Online . A Netpolgár néven szerveződő egyesület szintén zászlajára tűzte a Matáv-kedvezmények megszűnése elleni küzdelmet, de más ötleteik is vannak az internetezők érdekeinek védelmezésére.

[HWSW - Prím] Új, az internetezők érdekvédelmét ellátni hivatott egyesület formálódik -- adta hírül tegnap a Prím Online. A Netpolgár néven szerveződő egyesület szintén zászlajára tűzte a Matáv-kedvezmények megszűnése elleni küzdelmet, de más ötleteik is vannak az internetezők érdekeinek védelmezésére.

A netpolgar.hu domainnevet az Algoritmic Kft. regisztráltatta, melynek ügyvezetője egyúttal a bejegyzés alatt álló Netpolgár Egyesület képviselője is. Az vállalkozás ügyvezetője és az egyesület képviselője, Vass Gábor olyasfajta érdekvédelmi szervezet létrejöttét jósolja, mint az autósok számára érdekképviseletet nyújtó Autóklub. Vass elmondta, hogy egyesületük megszervezésének gondolata már korábban felmerült (a domainnevet 2002 márciusában regisztráltatták), s egyelőre egy baráti kör tagjaiból szerveződött. Az egyesülethez csatlakozott a Golyós Toll néven ismert, az internetes biztonságtechnikai ötletekkel, megoldásokkal szolgáló közismert Wigwam portál kulcsembere is.

Az egyesület sok tekintetben hasonló utat járt be, mint a Matáv elleni bojkott és tüntetés megszervezéséről elhíresült NETÉRT. Tagsága jórészt éppúgy az Index fórumainak látogatóiból áll, mint a NETÉRT-é, s taglétszáma is hasonlóan alakult. A tervezett szolgáltatásokról szólva Vass Gábor elmondta, hogy technikai tanácsadással, jogsegélyszolgálattal és a már említett Wigwam oldal teljes szolgáltatási palettájával kívánják segíteni az internetezőket. Az egyesület működésének finanszírozása egyelőre ki-ki alapon saját zsebből történik, később az évi 200 forintosra tervezett tagdíjból szeretnék előteremteni a szolgáltatásokhoz, működéshez szükséges pénzt.

Kérdésünkre, hogy immáron harmadik civil szervezetként nem tartanak-e az érdekvédelem erőinek szétforgácsolódásától, Vass elmondta, hogy bár a feltételezés nem irreális, úgy érzi, valamennyi egyesületnek megvannak a maga témái, erősségei: a NETÉRT a Matáv-ügyet karolta fel, míg ők szolgáltatásaik révén kívánják majd erősíteni az internetezők érdekképviseletét.

"Az egyesület jelenlegi tagsága is igazolja, hogy nem egyetlen párthoz kötődünk, hiszen -- a szélsőségeken kívül -- mindegyik politikai áramlat szimpatizánsa megtalálható tagjaink közt" -- mondta Vass, majd kérdésünkre hozzátette: az egyesület nevében szereplő polgár szó talán ma már nem tűnik túl szerencsés választásnak, ám ennek kiválasztása korábbi keltezésű, ezzel nem kívántak politikai szinezetet kölcsönözni az érdekvédelemnek. A honlap egyelőre még üres, a jelentkezők, érdeklődők az info@netpolgar.hu címen vehetik fel a kapcsolatot az egyesülettel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról