:

Szerző: Barna József

2002. május 9. 14:37

Gyenge pénzügyi évet zárt az NTT DoCoMo

Keiji Tacsikawa
Keiji Tacsikawa
[WSJ] A japán mobiltelefon-szolgáltató óriás NTT DoCoMo számos veszteséges beruházás ellenére nyereségről tudott beszámolni a március 31-én véget ért pénzügyi évben. A cég a jelenlegi pénzügyi évben javuló nyereségadatokra számít.

A DoCoMo csoport az évet 862 millió jenes (6,7 millió dolláros) szerény nettó nyereséggel zárta, ami igen meredek visszaesés a tavalyi évben elért 366 milliárd (!) jenes profithoz képest. Ugyanakkor a forgalom 10%-kal 5,2 billió jenre emelkedett.

A cég a múlt hónapban 36 milliárd jenes veszteséget jelzett előre erre az évre, elsősorban az európai és egyesült államokbeli mobilszolgáltató vállalatokban vásárolt tulajdonrészek leírása miatt. A DoCoMo vetetői azonban elmondták, hogy költségcsökkentő intézkedések révén sikerült a cégnek kompenzálni a nagyobb részt leírásokból származó 813 milliárd jenes veszteséget.

Keiji Tacsikawa, a DoCoMo elnöke elmondta, hogy a 2003. március 31-én véget érő pénzügyi évre jelentős profitnövekedésre számít, várakozásai szerint a nettó nyereség elérheti az 511 milliárd jent. Egyben azt várja, hogy a forgalom is tovább nő, 5,4 billió jenre.

Az optimista előrejelzések ellenére a cég vezetői elismerték, hogy számos kihívással kell megküzdeniük a jövőben is. Ezek közé tartozik az előfizetői szám növekedésének lassulása, az előfizetőnkénti bevételek csökkenése, valamint a cég úttörő szolgáltatásának, a FOMA-nak langyos fogadtatása. A harmadik generációs (3G) szolgáltatás ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a DoCoMo arra számított, hogy az idei pénzügyi év végére a FOMA-előfizetők száma eléri a 150 000-et, ám a tavaly októberben beindult szolgáltatásra eddig csupán 90 000 fizettek elő.

A FOMA sikerét különösen nagy figyelem övezi az elemzők részéről, már csak azért is, mert a DoCoMo növekedésének ez az egyik záloga. Ugyanis a standard mobilszolgáltatások Japánban már igen kiforrottnak mondhatóak, így a növekedés e piacon lassulni fog. A DoCoMo is arra számít, hogy a jelenlegi pénzügyi évben mobil-előfizetőinek száma mindössze 4,2%-kal (42,4 millióra) növekszik majd, míg tavaly a növekedés 13%-os volt. Ezzel szemben az i-mode mobil internetszolgáltatásra előfizetők száma várhatóan 14%-kal nő majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.