:

Szerző: Barna József

2002. május 29. 09:30

Egyetemek mellé költözött az Ericsson Magyarország kutatóközpontja

[Ericsson] Május közepén a lágymányosi Science Parkba költözött az Ericsson Magyarország Kutatási-fejlesztési Igazgatósága. Ezzel egyesült a korábban több különböző telephelyen működő csapat, ráadásul közvetlen szomszédja lett az egyetemi campuson annak a két nagy múltú felsőoktatási intézménynek, amelyekhez többéves közös kutatási program fűzi.

[Ericsson] Május közepén a lágymányosi Science Parkba költözött az Ericsson Magyarország Kutatási-fejlesztési Igazgatósága. Ezzel egyesült a korábban több különböző telephelyen működő csapat, ráadásul közvetlen szomszédja lett az egyetemi campuson annak a két nagy múltú felsőoktatási intézménynek, amelyekhez többéves közös kutatási program fűzi.

Május közepétől az Ericsson Magyarország 450 fős kutatás-fejlesztési csapata a lágymányosi Science Parkban folytatja munkáját. A cég az évek során kinőtte óbudai központját, így a kutatás-fejlesztés is több, egymástól távoli épületbe kényszerült. Ez az állapot szűnik most meg az új épület birtokba vételével. A cég így két telephelyen működik tovább, ugyanis változatlanul Óbudán marad 300 műszaki és üzleti területen dolgozó munkatárs.

Az Ericsson legújabb rezidenciája az Irinyi József út 4-20. alatt található, a Petőfi hídtól néhány percnyi sétára. Egyik oldalról a Műegyetem, másik oldalról pedig az ELTE Természettudományi Kara a szomszédja. Az Ericsson innovációs koncepciójának fontos része az egyetemi kutatóbázisokkal kialakított szoros együttműködés. A tudásközelség most fizikai értelemben is megvalósult. (Az Ericsson Magyarország először 1992-ben, a Műegyetem Villamosmérnöki Karán, majd 2000-ben az ELTE Természettudományi Karán létesített kutatólaboratóriumot, amelyeket azóta is támogat.)

Az új épület öt szintjét bérli az Ericsson. A közel 10 ezer négyzetméteren korszerű infrastruktúrával ellátott irodák és jól felszerelt laboratóriumok találhatók. Tágas munkahely várja azokat a diákokat és doktorandusz hallgatókat is, akik eddig naponta ingáztak az egyetem és a Laborc utcai kutatólaboratórium között. A földszinti konferenciatermek egymásba nyitva akár 200 fős rendezvény befogadására is alkalmasak. Mellettük található -- a már Óbudáról jól ismert -- Ericsson Galéria, amely a későbbiekben művészeti kiállításoknak ad helyet. A dolgozók rekreációját szolgálja a legfelső szint egyik szárnya, ahol edzőterem és szauna épült. Ugyanitt található az Ericsson klub, ahol a munkatársak beszélgethetnek, vagy éppen előadásokat hallgathatnak meg. A szakmai és általános tájékozódást segíti a klub melletti szakkönyvtár.

A beköltözés után alig 2 héttel már itt tartják meg az Ericsson nemzetközi kutatógárdájának és egyetemi partnereinek hagyományos közös rendezvényét, a "Nagysebességű Hálózatok" munkaértekezletet, mely a szakterületen folyó alap- és alkalmazott kutatások bemutatásának fóruma.

A létesítmény műszaki avatását követően az Ericsson kutatóközpontjának hivatalos megnyitóját 2002 őszére tervezi a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.