Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 13. 10:11

Eladó a PSINet Europe

[HWSW - Magyar Hírlap ] Jóváhagyta a PSINet Európa i érdekeltségeinek eladását az amerikai csődbíróság -- adta hírül a Magyar Hírlap . A saját nemzetközi gerinchálózattal rendelkező, tehát igen értékes szolgáltató európai érdekeltségeiért egy konzorcium kínál 9 és fél millió dollárt.

PSINet[HWSW - Magyar Hírlap] Jóváhagyta a PSINet Európai érdekeltségeinek eladását az amerikai csődbíróság -- adta hírül a Magyar Hírlap. A saját nemzetközi gerinchálózattal rendelkező, tehát igen értékes szolgáltató európai érdekeltségeiért egy konzorcium kínál 9 és fél millió dollárt.

1999 őszén vonult be a hazai köztudatba a PSINet név, mikor sikersztorivá emelte az Elender internetszolgáltató történetét, annak megvásárlásával. Az állítólag 7,8 milliárd forintos vételárat a PSINet úgy fizette ki, hogy működése már akkor is veszteséges volt, s két év elteltével, 2001 júniusában kénytelen volt csődvédelmet kérni. A komoly nemzetközi infrastruktúrával rendelkező cégből néhány hónappal a csőd bejelentését megelőzően a menedzsment kivásárolta a lakossági üzletágat, ebből lett a Magyarországon is ismert Inter.net. A hazai érdekeltség ekkor még egy részlegét önállósította, a webfejlesztzési és tartalomszolgáltatási üzletág került a Webigen Rt-hez.

A PSINet csődvédelme 24 észak-amerikai leányvállalatát érintette, és bár úgy tűnt, az európai, ázsiai és dél-amerikai érdekeltségek megmenekülnek, hamar bizonyossá vált, hogy ezeket is el kell adni. Az amerikai PSINet eladására márciusban adott engedélyt a csődgondnok, a vásárló a Cognet Communications volt. Dávid Júlia, a PSINet Magyarország kommunikációs vezetője korábban már jelezte a HWSW-nek, hogy a magyarországi PSINet értékesítéséről is folynak tárgyalások, a reménybeli vevő azonban nem ugyanaz lesz, mint a genfi székhelyű európai leányvállalaté. Tudomásunk szerint nem szakmai, hanem pénzügyi befektető lesz a PSINet Magyarország Kft. új tulajdonosa.

A PSINet Magyarország az amerikai csőd és a várható hazai tulajdonosváltás ellenére is folyamatosan kínálja szolgáltatásait, sőt bővítik a palettát a hamarosan bevezetésre kerülő ASP-vel (Application Service Providing - alkalmazásszolgáltatás) is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról