Szerző: Ady Krisztián

2002. május 8. 20:05

Megjelent a WinDVD szoftveres DVD-lejátszóprogram 4-es verziója

[Yahoo] Bár csak május 29-ére vártuk bejelentését, az InterVideo ma közölte: elérhető WinDVD szoftveres lejátszóprogramjának legújabb, 4-es változata. A program nem kevesebb, mint 30 új képességgel és továbbfejlesztett funkcióval rendelkezik, többek között a Time-streching és a Video-Desktop megjelenítéssel. Ez utóbbi segítségével a háttérkép helyén jelenik meg a lejátszott lemez vagy állomány képe, miközben az asztal elemei, ikonjai elérhetőek maradnak.

[Yahoo] Bár csak május 29-ére vártuk bejelentését, az InterVideo ma közölte: elérhető WinDVD szoftveres lejátszóprogramjának legújabb, 4-es változata. A program nem kevesebb, mint 30 új képességgel és továbbfejlesztett funkcióval rendelkezik, többek között a "Time-streching" és a "Video-Desktop" megjelenítéssel. Ez utóbbi segítségével a háttérkép helyén jelenik meg a lejátszott lemez vagy állomány képe, miközben az asztal elemei, ikonjai elérhetőek maradnak.

A Time-Stretching funkció segítségével az állomány lejátszása gyorsítható vagy lassítható anélkül, hogy a hang torzulna, ráadásul ez az összes lejátszott audiocsatornára igaz, a surround csatornákra is.

Az egyébként is kiváló képminőséget tovább javították, miközben több új audióval kapcsolatos technológiát is implementáltak, mint például a TruSurround XT-t az SRS Labstól.

 • SRS Dialog Clarity: A TruSurround XT különösen tiszta dialógusokat, párbeszédeket biztosít, melyeket extrém körülmények között is érthetően, tisztán hallhatunk. Ennek a képességnek különösen a DVD-filmekben található akciójelenetek alatt vehetjük hasznát, amikor a sztereó lekeverés elnyomja a center csatornán megszólaló párbeszédeket. Ez a technológia ezt a hatást képes kompenzálni, kiegyenlíteni.
 • SRS TruBass: A cég szabadalmaztatott TruBass technológiáját építette be a TruSurround XT-be. Az emberi hallás könnyen becsapható, pszichoakusztikus módszereket alkalmazva a hallgató a rendszer által fizikailag lehetséges mélyhangoknál mélyebb, gazdagabb hangokat hallhat. Ez a bővítmény önmagában több háztartási szórakoztató eszközben megtalálható, televíziókban használják előszeretettel.
 • LFE Redirection: mélysugárzó láda (vagy külön kimenet) nélküli rendszerekhez. A WinDVD 4 átirányítja a "Low Frequency Effects" (LFE) csatornát az első hangszórókra, vagy a fejhallgató hangszóróira.
 • Dolby Dynamic Range Compression: Zajos környezetben a dinamika csökkentése mellett érthetőbbé teszi a dialógusokat, háttérzörejeket.
 • Dolby ProLogic II: 5.1 csatornás surround hangzást állít elő sztereó hanganyagból a Dolby technológiája segítségével.
 • ICE Surround: 5.1 vgy 7.1 csatornás surround hangzást állít elő 2-csatornás hanganyagból
 • Dolby Surround EX: dekódolja a hátul található középső csatornát a Surround EX anyagokból, ideális a majdani 8-csatornás hangkártyákhoz
 • DTS-ES: dekódolja a hátul található középső csatornát a DTS-ES anyagokból, ideális a majdani 8-csatornás hangkártyákhoz

Egyéb frissítések:

 • Video Desktop: A WinDVD 4 lehetővé teszi, hogy az állományokat, DVD-lemezeket a háttérkép helyén is megnézzhessük
 • PAL TruSpeed Playback: a lejátszó korrigálja a PAL üzemmód során fellépő 4%-os lejátszási sebesség eltérést, melyet más lejátszók nem feltétlenül kompenzálnak
 • DVD lejátszása a merevlemezről: lehetővé teszi, hogy a DVD authoring szoftverekkel elkészített DVD-anyagot a merevlemezről lejátszhassuk
 • Képlopó segédprogram: továbbfejlesztett képlopási metódust tartalmaz a lejátszó állóképek készítéséhez

A lejátszóprogram azonnal elérhető az InterVideo honlapján keresztül. A letölthető próbaverzió csak 30 napig működőképes, egy indítással 5 percig üzemel.

a címlapról