Szerző: Ady Krisztián

2002. május 3. 21:05

Több száz internetes rádióadó hallgatott el szerdán tiltakozásként a magas jogdíjak miatt

[ZDNet] Szerdán több száz független internetes rádióadó hallgatott el egy teljes napra, vagy tartott maratoni 12 órás talkshow-t figyelemfelkeltő sztrájkként az egyre magasabb összegű szerzői jogdíjak miatt. A Day Of Silence megmozdulást a Copyright Arbitration Royalty Panel (CARP) által bevezetni tervezett megfizethetetlen jogdíjak miatt tartották, a szervezet szerint ugyanis az online rádióadóknak részesedést kellene fizetni zeneszámonként, esetleg hallgatónként a kiadó cégeknek. Ez a lépés rengeteg kisebb rádióadót érintene igen súlyosan, melyek nem tudnák finanszírozni az adás megnövekedett költségeit.

[ZDNet] Szerdán több száz független internetes rádióadó hallgatott el egy teljes napra, vagy tartott maratoni 12 órás talkshow-t figyelemfelkeltő sztrájkként az egyre magasabb összegű szerzői jogdíjak miatt. A "Day Of Silence" megmozdulást a "Copyright Arbitration Royalty Panel" (CARP) által bevezetni tervezett megfizethetetlen jogdíjak miatt tartották, a szervezet szerint ugyanis az online rádióadóknak részesedést kellene fizetni zeneszámonként, esetleg hallgatónként a kiadó cégeknek. Ez a lépés rengeteg kisebb rádióadót érintene igen súlyosan, melyek nem tudnák finanszírozni az adás megnövekedett költségeit.

Az amerikai jogvédő hivatal, mely több tagot delegál a CARP-szervezetbe május 21-én dönt a kérdésben. Kurt Hanson, a "RAIN" internetes újság és rádióadó kiadója szerint szerda délután az akció támogatására létrehozott SaveInternetRadio.org weboldalt megtekintette a százezredik látogató. Az oldalon bővebb információhoz lehet jutni a CARP tervezetéről, s támogatást lehetett kérni a projekthez kongresszusi tagoktól.

Bár a műsorszórók már megnyertek a céljaiknak egyes politikusokat, remélik, hogy a "Day of Silence" adásmentes nap további támogatást ad az ügynek. Felkérik hallgatóságukat, hogy keressék fel képviselőjüket a fizetendő jogdíjakkal kapcsolatos véleményükkel, s küldjék el ezeket a leveleket a Kongresszus Levéltárának is.

Hanson elégedett az eredménnyel, tájékoztatása szerint a SaveInternetRadio oldal iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a rendszer kétszer fel is mondta a szolgálatot.

A kiadókat képviselő szóvivő szerint a műsorsugárzóknak a demonstráció helyett inkább együtt kellene működniük a kiadókkal és az előadókkal, hiszen a művészeket és cégeket megilleti a "kompenzáció" az általuk létrehozott, kiadott zeneszámokért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról