Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 30. 14:29

Magnéziumötvözetből készült házba költöznek a Dell notebookok

[Digi Times] A Dell ultrakönnyű Latitude notebookjai már régóta magnéziumötvözetből készült házban kapnak helyet. A vállalat első ilyen modellje a tavaly ősszel bejelentett 1,6 kilogrammos Latitude C400 modellje volt.

HIRDETÉS

[Digi Times] A Dell ultrakönnyű Latitude notebookjai már régóta magnéziumötvözetből készült házban kapnak helyet. A vállalat első ilyen modellje a tavaly ősszel bejelentett 1,6 kilogrammos Latitude C400 modellje volt.

Ha hihetünk a távol-keleti forrásoknak, akkor hamarosan egyre több Dell notebookban alkalmazzák majd a magnéziumötvözetet, ráadásul nem csak a borításban, hanem a készülék "vázában" is. A világ legnagyobb notebook OEM gyártói közé tartozó Wistron mellett jövőre a Compal és a Quanta is magnéziumötvözetre áll át 14,1 illetve 15 hüvelykes kijelzővel szerelt modelljeinél.

Becslések szerint a Dell jövőre mintegy 4-4,5 millió magnéziumötvözetből álló notebookot értékesít majd, amely így a vállalat által eladott gépek közel 80 százalékát teszi ki.

A megnéziumötvözet nem csak könnyebb és erősebb, mint a műanyag, hanem a hőt is jobban vezeti. Eddig azért nem terjedt el széles körben, mert egy acél sajtolószerszámmal csak korlátozott számú alkatrész állítható elő a szerszám kopása miatt. A notebook-gyártás által igényelt mennyiségű alkatrészek előállítása a szerszámok gyakori cseréje miatt nagyon drága lett volna.

A változás hátterében két tajvani cég, a Waffer Technoogy és a Catcher Technology áll, amelyek ma már akár 150 ezer magnéziumötvözetből készült alkatrészt is képesek egy sajtolószerszámmal előállítani. A notebookgyártók számára elérhető közelségbe került a technológia, és úgy tűnik, a legnagyobbak hamarosan alkalmazni is fogják.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 04:57

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.