:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 13. 18:42

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság trösztellenes pert indíthat a Rambus ellen

Jelentősen csökkent a Rambus részvényárfolyama azután, hogy a USA Today nyilvánosságra hozta azon értesüléseit, melyek szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) trösztellenes pert fontolgat a cég ellen.

Jelentősen csökkent a Rambus részvényárfolyama azután, hogy a USA Today nyilvánosságra hozta azon értesüléseit, melyek szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) trösztellenes pert fontolgat a cég ellen.

Meg nem nevezett források szerint az FTC azzal vádolja a Rambust, hogy együttműködött az iparág többi szereplőjével egy új memóriaszabvány létrehozásában, amelyet aztán saját szabadalmaként jegyzett be.

A Rambus vezető jogásza, John Danforth nem kommentálta a vádat, azonban rámutatott, hogy a memóriaszabványokon dolgozó, több céget tömörítő szervezet (Electron Device Engineering Council, JEDEC) írott szabályzata szerint a vállalatoknak csak az érvényes szabadalmaikat kell bejelenteniük, ugyanakkor nem kötelességük nyilvánosságra hozni elbírálás alatt levő szabadalmi beadványaikat.

Az Infineon memóriagyártó vállalatot képviselő John Desmarais ezzel szemben azt állítja, hogy a JEDEC szabályzata szerint minden szabadalmi kérvényt be kell jelenteni.

Az FTC beadványa szerint a Rambus nem jogosult az SDRAM és DDR SDRAM memóriák és ezekkel kapcsolatos alkatrészek után jogdíjat szedni. Belsős források szerint a Rambus bíróságon kívánja megvédeni az álláspontját, de Danforth nem árulta el a vállalat terveit. Szakértői becslések szerint a Rambus eddig összesen mintegy 1 milliárd dollár bevételre tett szert SDRAM és DDR SDRAM memóriákkal kapcsolatos jogdíjak révén.

Az esetleges antitröszt-perről szóló hírek hatására a Rambus-papírok értéke 1,11 dollárral 5,49 dollárra zuhant. Az elmúlt év során a vállalat részvényárfolyama 44 százalékkal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.