Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 30. 18:16

Új kéziszámítógépet mutatott be a Sony

Új Clié kéziszámítógéppel jelentkezett a Sony: a PEG-T650C a már régóta piacon levő PEG-T600C MP3/ATRAC lejátszási képességekkel kibővített utóda.

Új Clié kéziszámítógéppel jelentkezett a Sony: a PEG-T650C a már régóta piacon levő PEG-T600C MP3/ATRAC lejátszási képességekkel kibővített utóda.

A mindössze fél hüvelyk vastag alumíniumházba bújtatott T650C színes, 320x320 pixeles felbontású kijelzővel rendelkezik, amely némileg nagyobb az elődjéénél. A gépben 16 MByte RAM található, azonban a rendelkezésre álló tárkapacitás Memory Stick modulokkal bővíthető. A készülékbe épített infravörös távirányító hatósugara mintegy 5 méter. A 399 dollárba kerülő gépet a Palm OS 4.1 operációs rendszer működteti.

A digitális audiolejátszóhoz külön DSP chipet épített a gépbe a Sony, azonban ez elég sokat fogyaszt: egy akkumulátortöltéssel csak 7 órán át hallgathatjuk MP3 vagy ATRAC formátumú zenéinket. A zenehallgatáshoz hangerőszabályozóval ellátott fülhallgatót mellékel a gyártó. A korábbi modellekhez hasonlóan lejátszás közben kikapcsolható a kijelző, ezzel csökken a fogyasztás. Mivel az audioállományok kitömörítésére külön DSP chipet alkalmaz a Sony, zenehallgatás közben a kéziszámítógép változatlan teljesítménnyel üzemel, a lejátszás nem fogja vissza a többi alkalmazást.


Fotók: Impress

A gépben a T-sorozatú Clié gépekből már ismert fejlett infravörös port található, azaz az új modell is használható távirányítóként. A készülékhez a T-sorozat kiegészítői csatlakoztathatók.

A Clié PEG-T650C várhatóan június elején kerül a japán boltokba, az ára 39,800 jen, azaz mintegy 83 ezer forint. Hogy a gép megjelenik-e Japánon kívül más országokban is, és ha igen, amikor azt egyelőre nem tudni. Az mindenesetre valószínű, hogy az Egyesült Államokban vagy Európában drágább lesz, mint Japánban, legalábbis a jelenleg kapható Clié modellekkel ez a helyzet.

Az új Clié kézigép természetesen Graffiti kézírásfelismerést használ, azonban a Sony egy új kiegészítőt is piacra dobott, mégpedig egy aprócska billentyűzetet, amely a Clié T-sorozat modelljeihez csatlakoztatható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról