Szerző: Barna József

2002. május 6. 09:29

Lemondott a Hynix elnök-vezérigazgatója

Chong-sup Park
Chong-sup Park
[WSJ, Dow Jones] A dél-koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben mégis elfogadta Chong-sup Park igazgatótanácsi elnök és vezérigazgató lemondását. A cég körüli kaotikus helyzetre jellemző, hogy péntek délelőtt a cég szóvivője még úgy nyilatkozott, hogy Park -- annak ellenére, hogy korábban ígéretet tett arra: amennyiben a Micron-ügyletet elutasítja az igazgatótanács, lemond tisztségéről -- egyelőre továbbviszi a vállalat irányítását. Péntek délután azonban az igazgatótanács mégis Park távozása mellett döntött.

Az igen nehéz helyzetben lévő Hynix új vezérigazgatója Sang Park, korábbi működésért felelős vezérigazgató lett, míg az igazgatótanács elnökévé Y.W. Junt választották meg. A Hynix nem közölt részleteket Park távozásának okairól, ám minthogy a Micron-ügyletet meglepetésre elutasító igazgatótanácsi döntés után maga ajánlotta fel lemondását, várható volt a vezetőváltás.

Park azonban nem távozik a cégtől, csupán posztjától válik meg, nyilatkozta a cég szóvivője. Mint mondta, Park továbbra is az igazgatótanács tagja lesz, és ő vezeti majd a cég nem-memória üzletágainak értékesítését irányító bizottságot.

Amint az ismert, az amerikai Micron fel kívánta vásárolni a világ harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Hynix memóriagyártó-üzletágát. A Hynix hitelezői el is fogadták a Micron ajánlatát, és 1,5 milliárd dolláros hosszúlejáratú kölcsönt nyújtottak volna a Hynix memóriagyártó üzemeinek felújításához, a Hynix igazgatótanácsa azonban nagy meglepetésre az ügylet ellen szavazott. Ezzel véget értek a két cég között hónapok óta húzódó egyeztető tárgyalások.

A Micron-ügylet kisiklása óta a Hynix jövője kiszámíthatatlan.

a címlapról