:

Szerző: Barna József

2002. május 8. 09:48

A Cisco a vártnál kedvezőbb eredményekről számolt be

John Chambers
John Chambers
[WSJ] A Cisco Systems olcsóbb alkatrészek felhasználásának és a visszafogott költekezésnek köszönhetően a vártnál jobb harmadik pénzügyi negyedéves nyereségről számolhatott be, annak ellenére, hogy a cég forgalma nem növekedett az előző negyedévhez képest.

John Chambers elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a jelenlegi, július 27-én véget érő pénzügyi negyedév várhatóan jobban sikerül a most véget ért három hónapnál, ám "még mindig nem az igazi." Chambers óvatosan optimista a jövőt illetően, ám figyelmeztetett arra, hogy még túl korai lenne fordulatról beszélni.

Az április 27-én véget ért negyedévben a Cisco 729 millió dolláros, vagy részvényenként 10 centes nettó nyereséget realizált, míg az egy évvel ezelőtti megegyező negyedévben 2,7 milliárd dolláros, részvényenként 37 centes veszteségről volt kénytelen beszámolni. Igaz, a tavalyi eredmények tartalmaztak egy 2,25 milliárd dolláros többletkészlet-leírást és 1,2 milliárd dollár átszervezési költséget.

A cég bevétele 2%-kal 4,82 milliárd dollárra nőt az egy évvel korábbi 4,73 milliárd dollárhoz képest, ám gyakorlatilag szinten maradt az előző negyedéves adatokkal. Érdekes, a szektor általános gyengélkedésére rávilágító mutató, hogy a cég két évvel ezelőtt a harmadik negyedévben magasabb, 4,93 milliárd dolláros bevételt ért el.

Mindennek ellenére a Cisco még így is szerencsésebben vészelte át e nehéz időszakot, mint a többnyire a telekommunikációs vállalatokra hagyatkozni kényszerülő riválisok. A bevételek alapján a cég megelőzi mind a Lucent Technologiest, mind pedig a Nortelt. Chambers elmondta, hogy a Cisco olyan időszakban volt képes növelni bevételeit, amikor 10 riválisának összesített bevétele 42%-kal esett vissza.

A technológiai részvények mélyrepülésének közepette a befektetők hálásan fogadták a Cisco vártnál kedvezőbb eredményeit. A cég értékpapírjai szárnyaltak a tőzsdezárás utáni kereskedésben: a záróértékhez képest 12%-kal 14,70 dollárra emelkedett a papírok értéke.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.