Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 2. 17:40

A magyarországi szerverpiacon a UNIX részesedése 44 százalék

[NetAktív] A magyarországi, 2001-ben mintegy 102 millió dolláros szerverpiacon a UNIX megoldások mintegy 44 százalékos részesedést mondhattak magukénak, és ez a piacnagyság többé-kevésbé megegyezik a világpiaci tendenciával. Ezen belül a Sun körülbelül 25%-os részesedéssel bír.

HIRDETÉS

[NetAktív] A magyarországi, 2001-ben mintegy 102 millió dolláros szerverpiacon a UNIX megoldások mintegy 44 százalékos részesedést mondhattak magukénak, és ez a piacnagyság többé-kevésbé megegyezik a világpiaci tendenciával. Ezen belül a Sun körülbelül 25%-os részesedéssel bír.

A Sun szerint azonban a UNIX szerverek piacrésze még mindig alulmarad az elvárhatónál, amelynek hátterében alapvetően az áll, hogy a vállalatok még nem fogadják el a biztonságos és hosszabb távon költséghatékony megoldások sokszor csak látszólag magasabb árát, ezért gyakran kevésbé megbízható, és kisebb mértékben biztonságos, de a beszerzés szempontjából olcsóbb szervereket részesítik előnyben.

A szemléletben várható változást azonban előrevetítik a nemzetközi tendenciák, amelyek szerint az ár mellett a rendelkezésre állás, a menedzselhetőség, az erőforrások rendszeren belüli újraelosztása, a biztonság és számos más, ma alapvetően a UNIX rendszerekre jellemző szempont is hangsúlyosabb szerepet kap a beszerzési döntéseknél.

A tapasztalatok szerint azok a vállalatok választanak UNIX-alapú megoldást, akik a beszerzés költségek mellett a rendszerek üzemeltetésének költségvonzatait is figyelembe veszik. Egy szerver esetében az induló ár ugyanis csak töredéke a teljes élettartamra vonatkozó működési kiadásoknak (total cost of ownership = TCO). A UNIX-megoldás esetében -- összehasonlítva más rendszerekkel -- számottevően kevesebb az állás- és karbantartási idő, a rendszert működés közben is lehet bővíteni, s ez különösen fontos szempont a működéskritikus rendszerek esetében, ahol minden perc állásidő effektív veszteség lehet az adott vállalat számára.

A UNIX-alapú rendszerek esetében azonban a beszerzési ár tekintetében is jóval árnyaltabb a helyzet, mint amilyen az általános piaci vélekedés. A UNIX piac vezető vállalatának, a Sun Microsystemsnek Sun Fire V880 szervere például olcsóbb több, hasonló kiépítettségű PC-alapú szervernél, azokkal összevetve mégis sokkal több, az üzemeltetés szempontjából fontos tulajdonsággal rendelkezik. A Sun megoldása könnyen integrálható más rendszerekkel, éppen azért Magyarországon is hatékonyan tudják alkalmazni a közepes, 80-100 főt foglalkoztató vállalatok, illetve az ennél nagyobb cégek is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 22:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.