Szerző: Vörös Péter

2002. május 1. 15:02

Csökkent a VIA nyeresége és forgalma az első negyedévben

[EB News] A tajvani VIA Technologies Inc. bejelentette negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég nyeresége csökkent a PC-kereslet lassulása és az Intel erősödő piaci nyomása miatt.

[EB News] A tajvani VIA Technologies Inc. bejelentette negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég nyeresége csökkent a PC-kereslet lassulása és az Intel erősödő piaci nyomása miatt.

A VIA, a világ második legnagyobb alaplapichipset-gyártója közölte, hogy az első negyedéves nyereség 31,4 millió $-ra csökkent, szemben az előző év hasonló időszakában elért 65,7 millió $-os nyereséggel. A cég negyedéves forgalma 29%-kal 208,6 millió $-ra esett vissza.

Az eredmények mögött főként két tényező áll: a PC-piac általános hanyatlása, valamint az Intel kőkemény versenye, ami azt eredményezte, hogy a VIA piaci részesedése 29%-ra esett vissza a tavaly első félévi 40%-os csúcsról, közölte a tajvani HSBC Securities Asia.

A VIA-t különösen hátrányosan érte az Intel Pentium 4-licenc hiánya, ami ahhoz vezetett, hogy az első vonalba tartozó alaplapgyártók többsége nem hajlandó használni a VIA chipsetjeit, mivel félnek az esetleges pereskedéstől. A két nagy vetélytárs tavaly óta pereskedik egymással, az elemzők szerint beletelik még időbe, míg ezek a perek eredményre vezetnek.

Ipari megfigyelők szerint a VIA az első negyedévben piaci részesedést vesztett az alaplapichipset-piacon, az Intel részesedése 50%-ra nőtt, míg a Silicon Integrated Systems (SiS) részesedése 15%-ra nőtt (a SiS rendelkezik az Intel megfelelő licenceivel).

A forgalom növelése érdekében a VIA nemrég belépett az optikai tárolási piacra. A cég jelenleg állít fel egy részleget, amely kizárólag a megoldás tervezésére összpontosít, közölte Wen-chi Chen, a cég elnöke. Egy másik egység megnyitása ez év vége felé várható, ez a hálózati chipseteket célozza meg.

Ezek a lépések részei a VIA átszervezési tervének, amelyet egy hónappal ezelőtt jelentettek be, és aminek fő célja az, hogy csökkentsék a cég függőségét az alaplapi chipkészletek piacától. A cég havonként 1 millió, CD-ROM-okban használt chipsetet gyárt, három hónapon belül ez ki fog bővülni további 1 millió, DVD-ROM-okban használt chipsettel, közölte Chen. A negyedik negyedévben várható a CD-RW-kben használt chipsetek tömeggyártása.

Ami a jövőt illeti, a Via továbbra is optimista, bár óvatos a PC-ipar második féléves szereplését illetően -- ez jellemzően az év két legerősebb negyedéve, az iskolai szezonnal és az ünnepi szezonnal. "Mihelyt véget ér a várhatóan lassú második negyedév, a kereslet várhatóan folyamatosan emelkedni fog. Egyelőre azonban nincs arra utaló jel, hogy erős lenne a fellendülés" -- mondta William Lee, a VIA szóvivője.

Egyes elemzők egyetértenek. Steven Liao, a HSBC egyik elemzője azt várja, hogy "a globális PC-piac 20%-kal fog nőni a második félévben az első félévhez képest. Ez jót tehet a VIA forgalmának is."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról