:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 22. 13:46

Ellenkampány egy pornóoldalon

Két napon keresztül volt látható a goldengate.hu pornóoldal tetején az MSZP weboldalának fejléce s jelmondata. A hirdetésnek tűnő képet nem lehetett lekattintani, a link nem vezetett sehová. A népszerű pornólap valamennyi oldala a szocialisták jellegzetes szegfűje, s színei alatt futott.

[HWSW] Két napon keresztül volt látható a goldengate.hu pornóoldal tetején az MSZP weboldalának fejléce s jelmondata. A hirdetésnek tűnő képet nem lehetett lekattintani, a link nem vezetett sehová. A népszerű pornólap valamennyi oldala a szocialisták jellegzetes szegfűje, s színei alatt futott.

Slemmer László a szocialista párt webmestere elmondta: tudtak az esetről és már felvették a kapcsolatot a Golden Gate oldalát üzemeltető fiatalemberrel, aki ígéretet tett a fejléc eltávolítására és az esettel kapcsolatos feljelentésre. Slemmer szerint az ilyesféle ellenkampány nem újdonság, ha nem is mindennapos, de volt már rá példa mind a bal- mind a jobboldali szimpatizánsok részéről. Sem a reklámtörvény, sem a szerzői jogi törvény nem szabályozza teljeskörűen azokat a hirdetéseket, szlogeneket, melyeket internetes hirdetésekben használnak és poitikai tartalmúak, így túl azon, hogy a weboldal üzemeltetőjének ígéretét bírták a hirdetés levételével kapcsolatban, más lépést nem akartak tenni az ügyben.

A domain- és laptulajdonos Magyar Csaba szerint az új fejléc felbukkanásához nem volt köze. Állítása szerint a Golden Gate volt rendszergazdája írta át a domainnév feloldásáért felelős névszervereket, így a szegfűvel díszített lap nem az volt, amit ő eredetileg üzemeltetett. Magyar szerint ehhez már nem lett volna joga a névbejegyzésben adminisztratív kapcsolattartóként szereplő volt rendszergazdának. Az MSZP-s fejléc tehát nem hirdetés, normál körülmények között azon a felületen a Golden Gate menüpontjai láthatók. A feljelentést arra alapozva tervezi megtenni a domaintulajdonos, hogy a rendszergazda jogtalanul irányította át a weboldalt, s ehhez -- Magyar értelmezésében -- fel kellett törnie a szervert.

Külön pikantériája volt az esetnek, hogy a Golden Gate annak a webking.hu csoportnak a tagja, melyet a jobboldali beállítottságú Hunnia.net hírportál üzemeltet. A Webking csoportot üzemeltető Hunnia.net hirdetési igazgatójának, Huszka Leónak nem voltak információi a megváltozott fejlécű lapról, mint mondta, a főleg mp3 és szexoldalak alkotta webking hálózatának tagjai számára a Hunnia.net is szervez hirdetéseket, de a laptulajdonosok is hozhatnak saját hirdetőket. Hogy a Hunnia.net hírportál és az MSZP szellemisége elüt egymástól, az nem befolyásoló tényező, Huszka szerint a politikai hirdetéseknek is van létjogosultságuk.

Az MSZP-s fejléc hírünk megjelenésével nagyjából egy időben tűnt el a Golden Gate tetejéről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.