Szerző: Barna József

2002. május 28. 09:30

Az idén magához tér a félvezetőipar

[Bloomberg, Reuters] A félvezetőipari termékek iránti kereslet a tavalyi 32%-os visszaesés után az idén 2,3%-kal növekszik, áll a World Semiconductor Trade Statistics ipari csoport által ma kiadott jelentésben.

[Bloomberg, Reuters] A félvezetőipari termékek iránti kereslet a tavalyi 32%-os visszaesés után az idén 2,3%-kal növekszik, áll a World Semiconductor Trade Statistics ipari csoport által ma kiadott jelentésben.

A szervezet előrejelzései szerint a számítógépekben használt memóriachipek (DRAM) piaca 44,3%-kal 16,2 milliárd dollárra bővül, miután tavaly történelmi mértékben, 61,3%-kot zuhant. Ugyanakkor a többek között mobil eszközökben használt flash memóriák forgalma tovább esik az idén, a várakozások szerint 7,1%-kal 7,06 milliárd dollárra.

Amint az ismert, az elmúlt év a félvezetőgyártás egyik fekete éve volt. Az információtechnológiai szektort sújtó meredek visszaesés időszakában a hagyományosan jelentős növekedési potenciállal rendelkező termékek, így a személyi számítógépek és mobiltelefonok iránti kereslet erősen csökkent, miközben óriási raktárkészletek halmozódtak fel.

Azonban a szervezet látni véli az iparági fellendülés jeleit. Prognózisa szerint a második negyedévben 4,7%-kal, a harmadikban és a negyedikben pedig 8,3%-kal növekszik majd a forgalom.

A globális chippiac a World Semiconductor Trade Statistics előrejelzése szerint az ez évi 2,3%-os növekedés (142,2 milliárd dollár) után 2003-ban ismét magához tér és 21,7%-kal, majd 2004-ben 14,5%-kal nő. Várhatóan a következő lassulás 2005-ben jön el, amikor a növekedés üteme 3,2%-ra esik vissza, de még ez is elég lesz ahhoz, hogy a piac megdöntse a 2000-ben elért 204,4 milliárd dolláros rekordot.

A World Semiconductor Trade Statistics csoport 67 félvezetőgyártó céget, azaz az iparág közel 90%-át foglalja magába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról