:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 10:52

Az IBM költségcsökkentő lépésekre készül

Sam Palmisano
Sam Palmisano
Az IBM nemrégiben kinevezett vezérigazgatója, Sam Palmisano egy szerdai elemzői konferencián bejelentette, hogy a cégénél jelentős költségcsökkentésekre van szükség, mielőtt a nagyvállalatok IT kiadásai újra emelkedni kezdenének.

Palmisano nem árult el részleteket a költségcsökkentés módjairól, azonban esetleges elbocsátásokra és a félvezetőgyártó részleg "gatyába rázására" utalt. A vezérigazgató tervei szerint az IBM évi 1-2 milliárd dollárral csökkenti majd költségeit és átvizsgálja azokat az üzletágakat, amelyek az elmúlt években visszafogták a vállalat növekedését -- itt többek között a személyi számítógépeket gyártó részlegről és a merevlemez-üzletágról van szó.

A konferencián részt vevő elemzők szerint Palmisano túl kevés részletet árult el a vállalat terveivel kapcsolatban, azonban egyetértenek abban, hogy a bejelentés hírére a társaság részvényárfolyama alighanem csökkenni fog.

Szakértők szerint Palmisanónak sokkal jobb rálátása van az IBM hardver, szofter és szolgáltatási üzletágára, mint elődjének, Louis Gerstnernek, azonban a hosszú távú tervei hasonlónak tűnnek. Gerstner idejében az IBM negyedévről negyedévre növelte a nyereségét, azonban a forgalma gyakorlatilag változatlan maradt.

A befektetők egyelőre nem lehetnek túl elégedettek a vállalat idei teljesítményével, ugyanis a cég papírjai ebben az évben már 30 százalékot veszítettek az értékükből, ráadásul a vállalat több mint 10 év után először volt kénytelen profitfigyelmeztetést közzétenni.

Belsős forrásból származó, egyelőre meg nem erősített hírek szerint a világ legnagyobb informatikai cége az elkövetkező hetekben dolgozóinak mintegy 3 százalékától, közel 9 ezer embertől készül megválni. Egy elemzői kérdésre, miszerint igaz-e, hogy az IBM az év végéig közel 20 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi, Palmisano kitérő választ adott. A vezérigazgató kurtán csak annyit mondott, hogy valóban szükség van arra, hogy egyes üzletágak hatékonyabban működjenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.