:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 29. 12:22

A Merril Lynch elemzőcég szerint az AMD közeljövőre vonatkozó kilátásai nem túl rózsásak

Hector Ruiz
Hector Ruiz
A Merril Lynch elemzőcég AMD-ről szóló jelentésében a flash memória üzletág közeli fellendülését jósolta, de a processzorpiacon a vállalat kilátásai közel sem ennyire rózsásak.

Joseph Osha elemző szerint a flash memóriák piaca már túl van a mélyponton, és az elkövetkező negyedévben az AMD flash részlegénél 16-25 százalékos bevételnövekedés várható. A március 31-én véget ért negyedévében a vállalat memória üzletága 160 millió dolláros bevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszak 411 milliós és a tavalyi negyedik negyedév 196 milliós bevételével.

A Merril Lynch elemzése kitért az AMD MirrorBit architektúra kedvező szakmai fogadtatására is. Mint ismeretes, az AMD MirrorBit egy teljesen új flash technológia, amely várhatóan a harmadik negyedév során mutatkozik be a piacon.

A processzorok piacán már közel sem ennyire kedvező az AMD helyzete -- áll a jelentésben. A Merril Lynch szakértői szerint a legnagyobb teljesítményű (asztali) processzorokat jelenleg kétségtelenül az Intel szállítja, ráadásul a csúcskategóriás szegmensben az eladási árak és a haszonrés is jóval magasabb. Osha előrejelzése szerint azokban a piaci szegmensekben, ahol az AMD nem képes a termékeit a versenytársnál jóval alacsonyabb árakon kínálni, az Intel továbbra is nagyobb haszonkulccsal dolgozik majd.

Ennek eredményeképp az elkövetkező három negyedév során az AMD-nek erőteljesen csökkentenie kell haszonrését. A vállalat a Pentium 4 előretörését a mobilpiacon való ismételt megjelenéssel próbálja kivédeni, azonban a Merril Lynch szerint ez nagyon nehéz lesz, hiszen az utóbbi két év során ezen a piacon az AMD gyakorlatilag megszűnt tényezőek lenni, ráadásul ismertsége és elfogadottsága is jóval kisebb, mint az Intelé.

A Merril Lynch előrejelzése szerint egyáltalán nem biztos az, hogy a "Hammer" architektúra "visszarántja a céget a szakadék széléről". Az első szakmai visszajelzések kedvezőek, és ha az AMD valóban versenyképes terméket tud piacra dobni, az OEM-ek nagy része valószínűleg épít majd "Hammer" processzoros gépeket, de inkább csak a kínálat bővítése céljából.

A dokumentum állítása szerint a Xeon processzorok által uralt szerverpiacra való betörés sokkal nehezebb lehet, mint azt az AMD gondolná. A Merril Lynch ugyanakkor elismeri, hogy a 64 bites utasításkészlet jó stratégia lehet, amelyet akár az Intel is alkalmazhat valamely következő Xeon processzorában.

Az elemző pozitívan értékeli az AMD és a tajvani UMC között létrejött megállapodást, valamint a Jerry Sanders távozását követő helyzetet, ugyanis a Merril Lynch szerint nem érezhető stratégiai változás a cég vezetésében.

Az elemzőcég ennek ellenére nem ajánlja az AMD részvények vásárlását, holott az áruk igen alacsony. A Merril Lynch előrejelzése szerint a veszteségek ebben az évben tovább növekednek majd és a "Hammer" esetleges sikere is csak legkorábban 2003-ban éreztetheti hatását a pénzügyi eredményeken. A flash memória üzletág előretörése jó hatással lesz az eredményekre, azonban ennek a részlegnek a forgalma eltörpül a processzor-üzletág mellett. A Merril Lynch szerint az AMD processzor-részlege a jövő évig várhatóan "nem fejlődik".

Elemzők az AMD-től erre az évre 3,7-4 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként átlagosan 9 centes veszteséget várnak. A Merril Lynch szerint a vállalat éves vesztesége részvényenként 21 cent lesz, azaz mintegy 66,3 millió dollár. Az AMD részvényeinek árfolyama jelenleg 11,65 dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.