:

Szerző: Barna József

2002. május 5. 23:35

A héten debütál az egyesült HP-Compaq óriásvállalat

[WSJ] A Hewlett-Packard pénteken bejelentette, hogy közel nyolchónapnyi heves vita után hivatalosan is befejeződött a Compaq Computer felvásárlása. Az egyesült óriásvállalat értékpapírjai keddtől már a HWP helyett HPQ szimbólum alatt lesznek megtalálhatóak a New York-i tőzsdén (NYSE), míg az önálló Compaq-részvények kereskedését hétfőn tőzsdenyitás előtt függesztik fel.

[WSJ] A Hewlett-Packard pénteken bejelentette, hogy közel nyolchónapnyi heves vita után hivatalosan is befejeződött a Compaq Computer felvásárlása. Az egyesült óriásvállalat értékpapírjai keddtől már a HWP helyett HPQ szimbólum alatt lesznek megtalálhatóak a New York-i tőzsdén (NYSE), míg az önálló Compaq-részvények kereskedését hétfőn tőzsdenyitás előtt függesztik fel.

A 18,6 milliárd dolláros ügylet véglegesítése előtt csütörtök délután nyílt meg az út, miután a delaware-i bíróság elutasította a hónapok óta az egyesülés ellen küzdő Walter Hewlett beadványát. A vállalatot alapító William Hewlett fia, a fúzió legnagyobb ellenzője azzal vádolta a céget, hogy az az utolsó pillanatban "megvásárolta" a Deutsche Bank és a Northern Trust szavazatait, ezzel az összeolvadás javára billentve a március 19-i részvényesi szavazás végeredményét. Hewlett végül belenyugodott a döntésbe, és jelezte, nem gördít további akadályokat az ügylet létrejötte elé.

A Compaq elnök-vezérigazgatója, Michael Capellas egy csütörtökön tartott befektetői tanácskozáson elmondta, hogy az új vállalat továbbra is nagy hangsúlyt fektet majd a közvetlen termékértékesítésre, ezzel is igyekezve a Dell-lel szembeni hátrányát ledolgozni. Capellas, aki egyben a HP elnöke és működésért felelős vezérigazgatója lesz, hozzátette, hogy a cég számára az első és legfontosabb feladat a fölös raktárkészletektől való megszabadulás.

A vállalat hivatalos keddi bevezetésekor várhatóak részletek azzal kapcsolatban, hogy a HP és a Compaq termékvonalából melyeket viszi tovább az egyesült vállalat, illetve mely részlegeket kívánja leépíteni. Capellas elmondta, hogy az egyesülésnek köszönhetően a két cég jelentős költségmegtakarításra számít. A HP reményei szerint az akvizíció révén 2003-ban 2 milliárd, míg 2004-ben 2,5 milliárd dollár megtakarításra van kilátás.

Capellas azt is hangsúlyozta, hogy a két vállalat eltérő kultúrájának integrálása messze nem olyan nehéz feladat, mint azt sokan állítják. Mint mondta, éppen a hétvégén tartott a cég 300 vezető számára tréninget, és ezen egyáltalán nem szúrt szemet, hogy ki melyik vállalattól érkezett. Mi több, tette hozzá, a HP elnök-vezérigazgatójával, Carly Fiorinával kitűnő a kapcsolata.

Ennek ellenére a várakozások szerint a Capellas előtt álló egyik legnehezebb feladat mégiscsak az lesz, hogy nyugodt légkört kell teremtenie a cég 150 000 alkalmazottja számára. A cégen belül ugyanis sokan kifogásolták Fiorina stílusát az egyesülés melletti elszánt küzdelemben, és az sem mellékes, hogy az elkövetkező két évben az új HP 15 000 állás megszüntetését tervezi.

Az ügylet hazai vonatkozása, hogy az új HP magyarországi leányvállalata várhatóan Beck Györgyöt (korábban a Digital, jelenleg a Compaq Magyarország vezérigazgatója) választja majd meg a cég ügyvezető igazgatójává, amennyiben végső engedélyezésre kerül a két cég egyesülése az Amerikai Egyesült Államokban, és a magyarországi versenyhivatal is engedélyt ad rá. Az ügyvezető megnevezése tükrözi a HP és Compaq integrációs tervezésének előrehaladott állását, és egyben azt is bizonyítja, hogy jó úton halad a két cég a fúzió gyakorlati megvalósításának elindítása felé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.