:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 21. 11:23

A harmadik negyedévben kerül ki az utolsó processzor az AMD texasi gyárából

Az AMD bejelentette, hogy a 200 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket feldolgozó austini (Texas, USA) Fab 25 gyárában megkezdődött a 32 és 64 megabites flash memória chipek tömeggyártása 0,17 mikronos technológiával.

Az AMD bejelentette, hogy a 200 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket feldolgozó austini (Texas, USA) Fab 25 gyárában megkezdődött a 32 és 64 megabites flash memória chipek tömeggyártása 0,17 mikronos technológiával.

A vállalat egyúttal azt is közölte, hogy az üzemben a harmadik negyedév során végleg befejeződik a processzorok gyártása. A mikroprocesszorok előállítása a drezdai Fab 30 üzemben, valamint az AMD tajvani gyártópartnerénél, a UMC-nél folyik tovább.

A vállalat már korábban közölte, hogy csökkenti a dolgozók létszámát is. A cég bejelentése szerint a flash memóriák gyártási folyamatai sokkal kevesebb szakértelmet kívánnak, mint a mikroprocesszoroké, ezért az AMD a Fab 25 1000 munkahelyéből 200-at megszűntet. A vállalat emellett teljesen bezárja elavult Fab 14 és Fab 15 üzemeit is, ahonnan összesen mintegy 600 alkalmazott elbocsátása várható.

A leépítések és gyárbezárások folyományaként az AMD-nek az év második felére csupán egyetlen gyára lesz Austinban, míg a cég által a városban foglalkoztatottak száma a tavalyi 4000 főről 3000-re csökken.

A világ második legnagyobb flashmemória-gyártója jelenleg 0,13 mikronos gyártósorokkal szereli fel a texasi üzemet, a tervek szerint a memóriachipek már az év vége előtt új gyártástechnológiával készülnek.

Az AMD nemrégiben jelentette be forradalminak kikiáltott MirrorBit technológiáját. A cég állítása szerint e technológia segítségével a flash memóriák kétszer annyi adatot tárolhatnak, mint ezelőtt, anélkül, hogy csökkenne az eszközök teljesítménye vagy a megbízhatósága.

A MirrorBit architektúrára épülő memóriák mintapéldányainak gyártása már megkezdődött. A 64 megabites chipek a negyedév végén lesznek elérhetők, a 128, illetve 256 megabites termékeket az év végére ígéri a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.