Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 2. 11:37

20 hónap börtönre ítélték a Melissa vírus íróját

David L. Smith
David L. Smith
[CNET] 20 hónapos börtönre ítélte a bíróság a Melissa vírus íróját. A David L. Smith által készített program három évvel ezelőtt bukkant fel az interneten, és komoly károkat okozott.

Smith a börtönbüntetés letöltése után három évig felügyelet alatt áll majd, amely során csak a bíróság engedélyével használhatja az internetet vagy más számítógépes hálózatot. A bíróság ezen felül 5000 dollár bírság megfizetésére is kötelezte Smith-t, valamint 100 óra közmunkát is el kell végeznie.

A vírus íróját még 1999 decemberében fogták perbe. A tárgyaláson Smith bűnösnek vallotta magát és beismerte, hogy az általa írt számítógépes vírus mintegy 80 millió dolláros kárt okozott.

A Melissa vírus volt az első olyan e-mail vírus, amely komoly fenyegetést jelentett a vállalati hálózatokra. A kártékony program egy fertőző e-mailben terjedt, amely az Outlook segítségével további 50 felhasználónak küldte el magát. Bár maga a vírus nem okozott kárt, vagyis nem módosított vagy törölt adatokat, az általa szétküldött óriási mennyiségű e-mail számos vállalat számítógépes hálózatát a lebénulásig terhelte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról