Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 31. 12:03

Profitfigyelmeztetéssel zárta negyedévét a Palm

Eric Benhamou
Eric Benhamou
[CNET] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártójaként jegyzett Palm a tegnapi tőzsdezárás után bejelentette, hogy a május 31-én -- azaz ma -- véget érő pénzügyi negyedéve során a korábban várt 290-300 millió dollár helyett csak 230 millió dollár körüli forgalmat ér el. A vállalat a gyenge kereslettel magyarázta a visszaesést.

"A tavaszi szezonban nem úgy alakult a kereslet, mint amire számítottunk" -- mondta a vállalat vezérigazgatója, Eric Benhamou. Judy Bruner pénzügyi vezérigazgató szerint a következő negyedévben a forgalom további csökkenésére lehet számítani, a bevétel várhatóan 175-185 millió dollár körül alakul majd. A vállalat 40-45 millió dolláros üzemi veszteségre számít.

Bruner szerint a gyenge negyedév mögött az amúgy is gyenge nyári kereslet áll. A veszteségek nyomán tovább csökken majd a Palm készpénzkészlete, de Bruner szerint nincs ok az aggodalomra.

A pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy a Palm arra számított, az eladások emelkedni fognak az előző negyedévhez képest, de ez nem következett be. Az előzetes adatok alapján a forgalomcsökkenés mintegy 12 százalékos, ráadásul az április végén kezdődő és egészen június közepéig tartó "dads and grads" időszak -- amely magában foglalja az apák napját és a ballagásokat, diplomaosztókat -- sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. "A kereslet kifejezetten gyengén alakult, pedig a forgalom növekedésére számítottunk" -- mondta Bruner.

Elemzők szerint azonban a Palm érvelése nem állja meg a helyét. Brian Blair, a Bluewater Capital szakértője szerint a fogyasztási hajlandósági adatok szerint az emberek igenis szívesen vásárolnak elektronikai cikkeket, azonban a Palm termékei egyszerűen már nem vonzók eléggé. Blair rámutatott, hogy a vállalat kéziszámítógépei csak minimális mértékben térnek el egymástól, néha csupán néhány apróság a különbség egy régi és egy új modell között. Blair szerint a Palm legfőbb gondja az újítások hiánya és a raktárkészlet rossz kezelése.

A Palm vezérigazgatója elmondta, hogy a vártnál alacsonyabb forgalom ellenére a vállalat el fogja érni a többi pénzügyi célját, például a költségek csökkentését, a készpénzállomány megőrzését és a haszonkulcs növelését.

"Az a legelkeserítőbb, hogy ha nem lett volna ilyen gyenge a kereslet, a Palm nagyon jó negyedévet zárt volna" -- mondta Benhamou. "Röviden: jól hajtottuk végre terveinket, de egy gyenge piacon."

A pénzügyi vezérigazgató szerint a Palm a jövőben sokkal agresszívabb marketingkampányt folytat majd a kereslet növelése érdekében, de árháborúra nincs esély. Bruner hozzátette, hogy az elmúlt hat hónap során az árak stabilak voltak, és a Palm növelte piaci részesedését. "Látjuk a fényt az alagút végén. A kereslet nem lehet mindig ilyen gyenge" -- tette hozzá Benhamou.

A Palm részvényeinek árfolyama tegnap 5 százalékkal 2,21 dollárra csökkent.

a címlapról