:

Szerző: Barna József

2002. május 28. 21:27

Az Intel hódolata Katalóniának

Az Intel ma jelentette be, hogy támogatási megállapodást kötött a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunyával (UPC -- katalóniai műszaki egyetem). A megegyezés értelmében az UPC a jövőben Intel Labs Barcelona (ILB) néven kutatóközpontot működtet az intézményen belül.

Az Intel ma jelentette be, hogy támogatási megállapodást kötött a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunyával (UPC -- katalóniai műszaki egyetem). A megegyezés értelmében az UPC a jövőben Intel Labs Barcelona (ILB) néven kutatóközpontot működtet az intézményen belül.

A Münchenben jelenleg is zajló Intel Developer Forum 2002 rendezvényen Patrick Gelsinger, az Intel alelnöke és főmérnöke elmondta, hogy következő generációs mikroprocesszorok kutatása és fejlesztése folyik majd a katalán műhelyben. Ennek elősegítése érdekében a chipóriás még ebben az évben megnyitja kutatóközpontját az UPC-campuson belül. A megállapodás -- az Intel Labs egyetemi kötődéseit erősítve -- egyben lehetővé teszi az Intel számára, hogy úgy foglalkoztathassa Európa kiemelkedő mikroprocesszor-kutatóit, hogy nem emeli ki őket a kontinens tudományos életéből.

Az Intel kutatói a jövőben együttműködnek majd az UPC nemzetközi hírnévnek örvendő számítógép-architektúra tanszékének munkatársaival az Intel Itanium és Intel Pentium 4 processzorok következő generációinak fejlesztésében. A kutatás+fejlesztési munka elsősorban a mikroprocesszorok teljesítményének növelésére, fogyasztásának csökkentésére és az akkumulátor-üzemidő növelésére fókuszál majd.

A központ élén három, a tanszéken oktató professzor áll majd: Antonio Gonzalez, aki több mint 16 éve foglalkozik processzor-architektúrák kutatásával, valamint Roger Espasa és Toni Juan, akik a 64 bites processzorok szakértői.

Amint azt Maria Marced, az Intel értékesítési csoportjának alelnöke elmondta: "Európában a világszerte hasznosítható innovációnak és technológiai fejlesztésnek tiszteletre méltó múltja van. Hiszünk abban, hogy az UPC-vel kötött megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy az Európában születő legkiválóbb elméletekhez is hozzáférjünk."

A katalóniai műszaki egyetem a maga 30 000 hallgatójával Spanyolország egyik legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye. Az intézmény számítógép-architektúra tanszéke közel 70 teljes állású oktatót foglalkoztat és olyan tudományterületeken ért el kimagasló eredményeket, mint a VLSI (Very Large Scale Integration) rendszerek tervezése és processzorok mikroarchitektúrája.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.