Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 3. 12:15

A notebookok népszerűsége ellenére csökkentek a kiskereskedelmi PC-eladások az Egyesült Államokban

[CNET] Az amerikai kiskereskedelmi PC-eladások csak 7,6 százalékkal csökkentek márciusban, ami lényegesen kisebb mértékű a korábbi hónapokban tapasztaltaknál.

[CNET] Az amerikai kiskereskedelmi PC-eladások csak 7,6 százalékkal csökkentek márciusban, ami lényegesen kisebb mértékű a korábbi hónapokban tapasztaltaknál.

Bár az asztali gépek forgalma jelentősen csökkent, a hordozható gépek népszerűsége továbbra is töretlen: a notebook-eladások már második hónapja nőttek 30 százaléknál nagyobb mértékben.

A márciusi 7,6 százalékos csökkenéssel szemben februárban 17,2 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi PC-eladások az előző évhez képest -- állítja az NPDTechWorld piackutató cég.

A notebook-eladások 32 százalékkal múlták felül a tavaly márciusi szintet, februárban az emelkedés pedig 30 százalék volt. Az asztali PC-k eladásai "csak" 17,5 százalékkal csökkentek, szemben a februári 25 százalékkal.

A notebookok ára tavalyhoz képest jelentősen csökkent, miközben a gépekben egyre nagyobb teljesítményű processzor, nagyobb merevlemez, több memória és gyorsabb grafikus chip található. A hordozható PC-k teljesítménye ma már megközelíti az asztali gépekét, és egyre több modellt szerelnek fel DVD-olvasóval vagy CD-újraíróval, ezért egyre több PC-vásárló dönt úgy, hogy asztali gép helyett inkább egy kicsivel drágább notebookot választ.

Azonban az elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a notebook-eladások a jövőben is ilyen mértékben nőnek majd. Az árak tavaly drasztikusan csökkentek, és ez visszaüthet. Ennek első jele lehet, hogy a notebookok átlagos eladási ára a februári 1450 dollárról 1467 dollárra emelkedett. Bár ez lényegesen elmarad a 2001-es 1604 dolláros átlagártól, mégis növekedést jelent.

Elemzők szerint áprilisban tovább emelkedtek az árak, de a szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy ez az egyre dráguló alkatrészeknek vagy pedig a mobil Pentium 4 processzorral szerelt csúcskategóriás gépek megjelenésének köszönhető.

Valóban, a mobil Pentium 4-alapú rendszerek március elei megjelenése nyomán 5 százalékkal emelkedtek a 2000 dollárnál drágább gépek eladásai. Azonban a legkelendőbb notebook a Toshiba Satellite 1005 volt, amely egy mobil Celeron processzorral és 14,1 hüvelykes kijelzővel szerelt készülék. A Satellite 1005 átlagos ára 967 dollár volt.

Bár a márciusban eladott notebookok 13 százaléka 1000 dollárnál is olcsóbb volt, az NPDTechworld szerint továbbra is lesz kereslet a drágább, asztali gépeket megközelítő teljesítményű modellekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról