:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 23. 15:08

Windows XP-t futtató aprócska számítógépet mutatott be az Antelope Technologies

[CNET] A nemrégiben alakult Antelope Technologies apró számítógépet dobott piacra, amely az IBM által készített MetaPad alapján készült.

[CNET] A nemrégiben alakult Antelope Technologies apró számítógépet dobott piacra, amely az IBM által készített MetaPad alapján készült.

A koncepció lényege, hogy egy aprócska, kéziszámítógép-méretű "rendszermag" köré bármilyen kivitelű számíótógép építhető. A központi egység tartalmazza a processzort, a memóriát, a merevlemezt, a grafikus vezérlőt és a bővítőcsatlakozókat, valamint egy aprócska kijelzőt. Ezt a készüléket azután dokkolóállomás segítségével asztali gépbe vagy notebookba is be lehet építeni, ugyanakkor elég apró ahhoz, hogy bárhová el lehessen vinni, bárhol lehessen használni.

Az Antelope Technologies az IBM MetaPad licencre építi "MCC" (mobile computer core) nevű gépét, amelynek lelke egy 800 MHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzor, 256 MByte SDRAM, egy 10 GByte-os merevlemez és egy Silicon Motion Lynx grafikus chip. Az aprócska központi egységhez alapkiépítésben egy kézi használatra tervezett burok tartozik, amely egy 5,8 hüvelyk átlójú, 800x600 pixeles felbontású színes kijelzőt tartalmaz. Az MCC és a burok együttes mérete 30.5x170x102 mm, tömege 647 gramm, a beépített akkumulátor mintegy 2 óra használatra elegendő energiát biztosít.

A számítógépet a Windows XP speciális változata, a Windows XP Tablet PC Edition működteti, ez kézírásfelismerést is támogat. Az Antelope képviselői egyelőre nem árulták el, az MCC mikor kerül forgalomba és mennyibe kerül majd.

David Ditzel, a Transmeta műszaki igazgatója szerint az ilyen jellegű készülékek előtt óriási jövő áll, hiszen lényegesen többre képesek, mint a hasonló méretű kéziszámítógépek, ráadásul nem lépnek fel adatszinkronizációs kérdések és az állományokat sem kell konvertálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.