Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 28. 21:10

Harmincezer dolgozójától válik meg a Deutsche Telekom

Ron Sommer
Ron Sommer
[Bloomberg] A legnagyobb európai telekommunikációs vállalat, a Deutsche Telekom összesen 30 ezer alkalmazottól válik meg annak érdekében, hogy csökkentse költségeit -- jelentette be egy elemzői konferencián a vállalat vezérigazgatója, Ron Sommer. A leépítések a Deutsche Telekom dolgozóinak 11 százalékát érintik.

Sommer elmondása szerint az elbocsátások nyomán mintegy 10 milliárd eurót spórolhat meg a vállalat. A leépítések egészen 2004-ig tartanak majd. A bonni központú Deutsche Telekom immáron két és fél éve nem tudott üzemi nyereséget elérni és a vállalat részvényárfolyama a múlt héten sosem látott mélységbe zuhant.

A Deutsche Telekom papírjainak értéke a múlt hét során 11,95 euróra csökkent, amely minden eddiginél alacsonyabb. A vállalat piaci értéke ennek alapján mintegy 50 milliárd euró. 2000 márciusában a bonni cég részvényei több mint 104 eurót értek, és a cég piaci értéke meghaladta a 317 milliárd eurót.

Európai riválisaihoz hasonlóan a Deutsche Telekom is jelentős költségcsökkentésekre kényszerül, ugyanis a felvásárlásokra fordított milliárdok nyomán a vállalat adósságállománya és vesztesége is jelentősen emelkedett. "Az iparág követett el hibákat, és el kell ismerjem, nálunk sem ment minden simán" -- mondta Sommer, hozzátéve, hogy a részvényárfolyam folyamatos csökkenése "nagyon kellemetlen".

A befektetők már többször is élesen kritizálták a Sommer által kezdeményezett felvásárlási ügyleteket, köztük az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató 35 milliárd dolláros akvizícióját, valamint a Debis Systemhaus felvásárlását.

A tavaly tartott befektetői konferencián Sommer azt ígérte, hogy az elkövetkező évek során a nyereséges működésre koncentrál annak érdekében, hogy a részvényárfolyam ismét emelkedjen. A vezérigazgató ezzel szemben egy év alatt 55 milliárd eurót költött felvásárlásokra és a részvényárfolyam további 50 százalékot esett vissza.

A tavalyi év során a Deutsche Telekom alkalmazottanként 187 ezer eurós forgalmat bonyolított, miközben a legnagyobb amerikai távközlési cég, a Verizon Communications egy dolgozóra jutó bevétele 272 ezer dollár volt. A Deutsche Telekom egy alkalmazottra jutó vesztesége tavaly 13 ezer euró volt.

Sommer előrejelzése szerint ebben az évben az EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) 15,9-16,1 milliárd euró lesz, szemben a tavalyi 15,1 milliárd euróval. Sommer elmondta, hogy a 6,7 milliárd eurós nettó veszteség "jó kiindulási alap" lehet. A Deutsche Telekom a tavalyi évet 4,7 milliárd euró üzemi veszteséggel zárta. A vezérigazgató szerint az értékcsökkenési és amortizációs költségek ebben az évben 2 milliárd euróra nőttek és továbbra is "stabilak" maradnak.

A vállalat a múlt héten tette közzé első negyedéves eredményeit. A cég nettó vesztesége 1,8 milliárd euróra (1,66 milliárd dollárra) nőtt a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 358 millió eurós veszteséghez képest. A 2000 negyedik negyedéve óta akkumulált nettó veszteség 7,8 milliárd euró.

A Deutsche Telekom pénzügyi igazgatója, Karl-Gerhard Eick a múlt héten a Die Welt című lapnak azt nyilatkozta, hogy a cég egészen 2005-ig biztosan veszteséges lesz.

Sommer elmondta, hogy a távolsági beszélgetések díjai az európai piacnyitások után mintegy 90 százalékkal csökkentek. A vezérigazgató rámutatott, hogy az elbocsátások jelentős része a T- Com vezetékes szolgáltatónál várható, ugyanis itt az árcsökkenés mintegy 6 milliárd eurós bevételi potenciál kiesését jelenti.

Sommer rámutatott, hogy a "nettó elbocsátás" csak 22 ezer fő lesz, ugyanis új munkahelyek is létrejönnek. A Deutsche Telekom jelenleg mintegy 260 ezer főt foglalkoztat. A vállalat bérjellegű költségei az 1998-as 9,17 milliárd euróról három év alatt 12,1 milliárdra nőttek.

A vállalat ugyancsak csökkenti tőkebefektetési keretét, mégpedig mintegy 10 százalékkal, 9 milliárd euróra, ezen felül 40 százalékkal 37 centre csökkenti az osztalékot annak érdekében, hogy az adósságállományát a jelenlegi 65 milliárd euróról 2003 végére 50 milliárd euróra csökkenthesse.

Elemzők és befektetők meglehetősen szkeptikusan állnak a kérdéshez. Szakértők szerint ha az elsődleges cél az adósságállomány csökkentése, elég szerencsétlen dolog a kölcsönökből kifizetett osztalék. Sok befektető máris jelezte, hogy az osztalék csökkentése ellen szavaz majd. Elemzők szerint a Deutsche Telekom 43 százalékos tulajdonosa, a német állam is hasonlóképp tesz majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról