Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 15. 11:42

A HP utolsó negyedéve a Compaq nélkül: a forgalom alacsonyabb volt a vártnál, de a profit az előrejelzések szerint alakult

A Hewlett-Packard közzétette április 30-án zárult második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat nyeresége megfelelt az elemzők várakozásainak, azonban a forgalom elmaradt az előrejelzésektől.

A Hewlett-Packard közzétette április 30-án zárult második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat nyeresége megfelelt az elemzők várakozásainak, azonban a forgalom elmaradt az előrejelzésektől.

A három hónap során a HP 252 millió dolláros, azaz részvényenkénti 13 centes nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel ezelőtt realizált 47 millió dolláros, azaz részvénynekénti 2 centes profittal. A forgalom a tavalyi második negyedévhez képest 9 százalékkal 10,6 milliárd dollárra csökkent.

Az akvizíciókkal kapcsolatos, és más egyszeri kiadások figyelembe vétele nélkül képzett pro forma eredmény 498 millió dollár, azaz részvényenként 25 cent volt, szemben az egy évvel ezelőtt elért 336 millió dollárral, illetve részvényenként 17 centtel.

A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 11,1 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 25 centes profitra számítottak.

A költségcsökkentések révén a vállalat nyeresége növekedett és megfelelt az elemzők elvárásainak, azonban a nagyvállalati informatikai kiadások továbbra is gyengék, ez okozta a vártnál alacsonyabb forgalmat. A HP eredményei annyira jók, hogy a cég 18 hónap után ismét jutalmat oszt szét az alkalmazottai között -- jelentette be a vállalat szóvivője.

Az eredmények az utolsó olyan negyedévet tükrözik, amelyben a HP és a Compaq külön vállalat volt. Mint ismeretes, a HP egy 18 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretében vásárolta fel a Compaq Computert és az új HP május 7-én megkezdte működését.

Elemzők szerint az egyesült vállalat legkorábban hat hónap múlva tudja majd a beígért eredményeket produkálni, legalábbis ami a 2,5 milliárd dolláros költségcsökkentést és a 12 százalékos profitnövekedést illeti. Carly Fiorina, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon csalódott lenne, ha a HP nem lenne képes megfelelni a várakozásoknak.

A vállalat bejelentette, hogy egyelőre nem teszi közzé az egyesült cég üzleti tervét illetve várakozásait, ezen információkat egy június 4-én tartandó elemzői konferencián hozzák nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról