Szerző: Barna József

2002. május 24. 14:10

A mobiltelefon az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen eszközévé vált

[Westel] Az információs társadalom alakításában az ágazat szereplőinek jelentős szerepet kell vállalniuk és ebben a Westel úttörő kezdeményezése pozitív üzenet -- mondta Kovács Kálmán Hírközlési és Informatikai miniszterjelölt a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott sajtótájékoztatón. Kovács Kálmán beszédében üdvözölte a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete társadalomtudományi kutatásának eredményeit ismertető konferencia résztvevőit. A tájékoztatón jelen volt Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója és Nyíri Kristóf professzor, a kutatási program vezetője.

[Westel] "Az információs társadalom alakításában az ágazat szereplőinek jelentős szerepet kell vállalniuk és ebben a Westel úttörő kezdeményezése pozitív üzenet" -- mondta Kovács Kálmán Hírközlési és Informatikai miniszterjelölt a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott sajtótájékoztatón. Kovács Kálmán beszédében üdvözölte a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete társadalomtudományi kutatásának eredményeit ismertető konferencia résztvevőit. A tájékoztatón jelen volt Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója és Nyíri Kristóf professzor, a kutatási program vezetője.

"Hiszünk abban, hogy a tudás, ami az informatikai és mobil eszközök segítségével megszerezhető, mindenkié" -- hangsúlyozta Sugár András, a Westel vezérigazgatója, kiemelve: "a kutatási program a kezdetek óta nyilvános, annak minden eredményét bárki megismerheti és hasznosíthatja. A mobil kommunikáció egyértelműen jelentős hatással van életünkre és ennek a hatásnak a vizsgálatára leginkább azok a tudósok hivatottak, akiket mi segítségül hívtunk. A Westel tevékenységét évek óta áthatja a gondolat, hogy a mobiltelefon segítségével új ablakot nyisson a világra. Filozófiánkat röviden úgy fogalmaztuk meg: többet hallani, többet látni és többet tudni."

A mobiltelefon az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen eszközévé vált, így foglalhatók össze a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének 2001 januárja óta zajló interdiszciplináris társadalomtudományi kutatásának eddigi eredményei. A kutatási program újabb állomásaként 2002. május 24-25-én az MTA Roosevelt téri székházában nemzetközi konferencián vezető magyar tudósok, világhírű amerikai, brit, svéd, német és osztrák kutatók ismertetik a kutatási program legújabb eredményeit.

Hazánkban jelenleg 5,5 millióan használnak mobiltelefont és az előfizetők száma dinamikusan növekszik, miközben a hangátvitel mellett egyre jelentősebb szerephez jut az adatátvitel, valamint a közeljövőben a mobil multimédia. A mobiltelefon napjainkban nem egyszerűen eszköz, használata az elmúlt évek során a mindennapokban és a kapcsolatrendszerekben egyaránt komoly változásokat eredményezett. Hatását kitűnően jellemzi a konferencián elhangzó előadások sokszínűsége, hiszen a mobil távközléshez kapcsolódóan kommunikációelméleti, számítástudományi, megismeréstudományi, pszichológiai, orvostudományi, nyelvtudományi, szociológiai, politikaelméleti és filozófiai kérdésekről egyaránt szó esik. A rendezvény jelzi, hogy a mobil kommunikáció társadalmi-emberi feltételrendszerére és kihatásaira vonatkozó magyarországi kutatások a nemzetközi élvonalhoz tartoznak.

A Westel és az MTA Filozófiai Kutatóintézetének közös kommunikációs kutatása keretében tavaly két nagyszabású konferencia, valamint két tanulmánygyűjtemény tárta az érdeklődők elé a mobiltelefon közösségre gyakorolt hatásainak különböző vonatkozásait. Mobil közösség, mobil megismerés címmel magyar, angol és német nyelven ez év őszén kerül a boltokba a kutatás legújabb tanulmányait ismertető harmadik kötet és a 2002-es konferencianaptárat november 29-én az M-learning -- mobil művelődés című szűkebb körű rendezvény zárja. A most sorra kerülő konferencia többek között az idő mobil kommunikáció általi felgyorsulására, a lelki egészség megőrzésének mobiltelefónia nyújtotta lehetőségeire, a mobil érintkezés anyanyelvre gyakorolt hatására ad választ.

A másfél éve folyó kutatómunka eredményeként egyértelművé vált, hogy a mobiltelefon rohamos és tömeges elterjedése nemcsak a személyes biztonság, a kényelem vágyával, a társadalmi, üzleti, szakmai érvényesülés iránti törekvéssel magyarázható, hanem mélyebb emberi-közösségi indítékokkal is. A hangot, szöveget és egyre inkább képeket továbbítani képes mobilkészülékek a szoros és folyamatos kapcsolattartás természetes emberi igényének szolgálatában állnak. A harmonikusabb kommunikációs környezet megteremtésének perspektívájából tekintve különösen erős társadalomtudományi érdeklődést vált ki a multimédiás üzenetküldés, melynek bevezetésében a Westel úttörő szerepet vállalt.

A kutatásról és a kiadványokról teljes képet a www.fil.hu/mobil webhely nyújt, naprakész nemzetközi kitekintést és információkat pedig a webhely könyvtára kínál. Elmondható, hogy Magyarországon a mobil műszaki és üzleti innováció, valamint a mobil közösség társadalomtudományi kutatása egymást ösztönözve fejlődnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról