Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 17. 16:00

Az Infineon sztárügyvéddel erősít a Rambus ellen

Kenneth Starr
Kenneth Starr
Június 3-án kezdődik a Rambus és az Infineon közötti szabadalombitorlási per fellebviteli tárgyalása. A müncheni központú félvezetőgyártó cég ebből az alkalomból egy sztárügyvédet igazolt le, ugyanis az Infineon jogászcsapatát erősíti majd a tárgyalóteremben a Bill Clinton korábbi amerikai elnöknek és feleségének arkansasi ingatlanvásárlásait -- más néven a "Whitewater-ügyet" -- vizsgáló amerikai független ügyész, a Monica Lewinskyval kapcsolatos botrány során ismertté vált Kenneth Starr.

Egy tavaly, a richmondi kerületi bíróságon meghozott ítélet csalás miatt elmarasztalta a Rambust, és egyben megtiltotta számára, hogy az SDR SDRAM-mal kapcsolatban bármiféle eljárást kezdeményezhessen az Infineon ellen. A bírói ítélet kimondta, hogy a Rambus a technológia szempontjából kulcsfontosságú információkat hallgatott el a JEDEC ülésein, és egyben az ott elhangzott, nyílt szabvány megalkotását célzó információkat saját neve alatt szabadalmaztatta. A bíróság ezen feül megtiltotta a Rambus számára, hogy további szabadalombitrolási pert indíthasson az Infineon ellen.

A június 3-án kezdődő fellebviteli tárgyalás a washingtoni Fehér Ház szomszédságában zajlik majd. A Rambus az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kéri majd, ugyanis a cég szerint a bíróság helytelenül értelmezett egyes fogalmakat valamint a Rambus szabadalombitorlásra vonatkozó vádjait.

Az ügy kulcspontja a Rambus részvétele a JEDEC szabványosítási testület munkájában. John Danforth, a Rambus vezető jogásza szerint a legfontosabb kérdés, vajon a JEDEC szabályai pontosan mit is írnak elő a szabadalmak beterjesztéséről? Danforth elmondta, hogy a Rambusnak nincs olyan szabadalma, amelyet a JEDEC testület előtt ne hozott volna nyilvánosságra, és a JEDEC olyan specifikációkat is az SDRAM szabvány részévé tett, amelyek Rambus szabadalmakon alapultak. Ezért -- mondta -- az SDRAM és DDR SDRAM memóriák részben Rambus szabadalmakra épülnek és a memóriagyártóknak jogdíjat kell fizetiük.

Az Infineon azt szeretné elérni, hogy a fellebbviteli bíróság hagyja helyben az elsőfokú elmarasztaló ítéletet és terjessze ki azt a nemzetközi bíróságokra is. Az Infineon emellett el szeretné érni, hogy a bíróság kiterjessze ítéletét a DDR SDRAM memóriákra is -- ti. hogy a Rambus nem jogosult utánuk jogdíjra.

Sem a vállalatok jogászai, sem pedig Kenneth Starr nem kívánta kommentálni a híreket. Szakértők szerint a tárgyalás, valamint az ítélet precedensértékű lehet a későbbi hasonló esetekre nézve, ezért az egész jogásztársadalom érdeklődésére számot tarthat. Ugyanakkor a figyelem középpontjába kerülhetnek az egyes cégek és szabványosítási testületek munkájának jogi kapcsolatai, valamint a szabadalmak bejegyzésének és azok közzétételének gyakorlata. A Rambus mindenesetre azt állítja, hogy a szabadalmak bejelentését tekintve mindenben a JEDEC szabályzata szerint járt el.

A június 3-án kezdődő fellebbviteli tárgyaláson hozott ítélet őszre várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról