Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 17. 11:05

A Dell első negyedéves eredményei felülmúlták az elemzők várakozásait

Kevin B. Rollins
Kevin B. Rollins
A Dell negyedéves eredményei a vártnál jobb eladásoknak köszönhetően felülmúlták az elemzők elvárásait. A vállalat tegnap este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedévének eredményeit.

A Dell első negyedéves forgalma 8,1 milliárd dollárt tett ki, miközben a profit 457 millió dollár, azaz részvényenként 17 cent volt -- közölte Kevin B. Rollins, a cég elnöke és működésért felelős vezérigazgatója. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 7,86 milliárdos bevételre és részvényenként 16 cent nyereségre számítottak.

A Dell áprilisban bejelentette, hogy a negyedév első két hónapjában (február, március) az eladások felülmúlták a várakozásokat. A vállalat ennek nyomán azt közölte, hogy forgalma a korábban előrejelzett 3-5 százalék helyett csupán 2 százalékkal csökken majd. A tavalyi év első negyedévében a Dell 8 milliárd dollár bevétel mellett 462 millió dollár profitot ért el, amely részvényenként 17 cent nyereségnek felel meg.

A Dell bejelentése szerint az első negyedév során világszerte 13 százalékkal növelte a leszállított számítógépek számát. Az Egyesült Államokban a Dell által értékesített gépek száma 17 százalékkal nőtt, miközben a vállalat amerikai forgalma 3 százalékkal emelkedett.

Hosszú hónapokon át tartó csökkenés után az első negyedév során végre emelkdett a számítógépek átlagos eladási ára. Az 1770 dolláros ASP (average selling price) 70 dollárral magasabb, mint korábban. Rollins bejelentése szerint azonban az áremelkedés elsősorban egyes alkatrészek árának emekedésének tudható be, valamint annak, hogy az összes eladott számítógéphez képest enyhén növekedett a notebookok és a szerverek aránya. A notebookok és a szerverek természetesen lényegesen drágábbak, mint az asztali PC-k.

A második negyedévre Rollins 8,2 milliárd dolláros forgalmat és részvényenkénti 18 centes profitot prognosztizál annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a világszerte eladott számítógépek száma várhatóan 5 százalékkal lesz alacsonyabb, mint az első negyedévben. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 8 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 17 centes profitra számítanak.

a címlapról