Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 13:56

A Sun az első a UNIX-szerverek amerikai piacán

Sun
Sun Microsystems [NetAktív] Összes versenytársainak egyesített eredményénél is több UNIX rendszert szállított 2002 első negyedévében a Sun Microsystems -- derül ki a Gartner Dataquest 1Q02 Servers Quarterly című, az Egyesült Államokban végzett felméréséből. Ez az elmúlt év hasonló időszakához képest majdnem 17, az előző negyedévhez képest 5 százalékos növekedést jelent. A jelentésből kiderül az is, hogy 925 millió dolláros bevételével a Sun több mint 200 százalékos előnnyel vezet legnagyobb versenytársai előtt.

Az öt vezető gyártó közül a Sun Solaris operációs környezetére és az UltraSPARC processzorokra épülő rendszereinek bevétele nőtt a legjelentősebb mértékben az elmúlt évhez képest -- egy olyan időszakban, amikor a legtöbb versenytárs rendszer forgalma csökkent. A UNIX piac leszállított egységeiből 64, bevételéből pedig 54 százalékot birtokló Sun a szegmens abszolút vezetője. Az elmúlt év hasonló időszakához képest a UNIX-piacon a Sun 6,8 százalékkal növelte leszállított egységeinek számát, míg két legnagyobb vetélytársának forgalma csökkent. A bevételek tekintetében, az egy évvel korábbi adatokhoz képest 3,3 százalékos a növekedés. A Gartner Dataquest az eredményeket a Sun Fire terméksor gyors terjedésének tulajdonítja.

Az alsó kategóriás szerverek szegmensében a Sun a Wintel piacot kezdi fenyegetni: a Sun Fire V880-as rendszerek eladásai majdnem duplájára nőttek az előző negyedévhez képest (mind az eladott darabszám, mind a bevétel tekintetében). Hasonlóan sikeres a Sun Fire 280R 58 illetve 36 százalékos növekedéssel. A felső kategóriában szintén lenyűgöző eredmények igazolják a vásárlók lelkesedését: a Sun Fire 15K rendszerek eladásai darabszám tekintetében 62-vel, illetve bevétel tekintetében 100 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról