:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 30. 10:24

Leépítések az IBM-nél

A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM tegnap bejelentette, hogy csökkentette a szolgáltatási részlegénél dolgozók létszámát, azonban hogy pontosan mennyivel, azt a cég szóvivője nem árulta el.

IBM A világ legnagyobb számítógépgyártója, az IBM tegnap bejelentette, hogy csökkentette a szolgáltatási részlegénél dolgozók létszámát, azonban hogy pontosan mennyivel, azt a cég szóvivője nem árulta el.

Belsős forrásokból származó információk szerint valamivel több, mint 200 alkalmazottnak mondtak fel. Az IBM jelenleg világszerte mintegy 320 ezer embernek ad munkát, a szolgáltási üzletágnál közel 150 ezren dolgoznak. Amennyiben a belsős forrásból származó adat megfelel a valóságnak, akkor az IBM alkalmazottainak csak elenyésző hányadától vált meg.

Magukat megnevezni nem kívánó informátorok szerint azonban a vállalat a negyededév végéig összesen közel 9500 munkahelyet tervez megszüntetni és az év végéig hozzávetőleg 20 ezer alkalmazott elbocsátása várható.

Az IBM szolgáltatási részlegének szóvivője elmondta, hogy ennek az üzletánbak a sajátossága az erőforrások folyamatos átszervezése az ügyfelek szükségleteitől függően. A szóvivő nem erőítette meg a több ezer alkalmazott elbocsátásáról szóló híreket, azonban egy május közepén tartott elemzői konferencián Sam Palmisano, a vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy valóban költségcsökkentő lépésekre van szükség a hatékony működéshez.

Az IBM részvényárfolyama tegnap 0,6 százalékkal 81,60 dollárra csökkent. A cég papírjainak értéke idén 33 százalékot esett. A vállalat áprilisban 10 év után először profitfigyelmeztetést volt kénytelen közzétenni, melynek nyomán a részvényárfolyam 10 százalékkal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.