Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 10. 15:27

Microsoft-per: elmaradt a lecsupaszított Windows demója

Colleen Kollar-Kotelly
Colleen Kollar-Kotelly
Elmaradt a Microsoftot perelő kilenc amerikai állam által kért bemutató, amelyen egy moduláris, eltávolítható szoftverekből felépülő Windows-változatot tekintett volna meg a bíróság. Az államokat képviselő jogász szerint azért döntöttek így, mert állítása szerint a Microsoft túl hosszú felkészülési időt akart volna kicsikarni.

Mint ismeretes, a kilenc állam (California, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah, West Virginia, valamint District of Columbia) azt szereté elérni, hogy a Microsoft dobjon piacra egy moduláris Windows operációs rendszert, amelyből szabadon eltávolíthatók egyes szoftverek -- például az Internet Explorer, a Media Player vagy a Microsoft Messenger.

A Microsoft által felvonultatott tanúk, így maga Bill Gates is, korábban úgy érvelt a bíróság előtt, hogy mivel a Windows programkódja erőteljesen összetett, egyes alkalmazások eltávolítása veszélyeztetné a megmaradtak funkcionalitását.

Kollar-Kotelly bírónő érdeklődését fejezte ki, mondván, ő is kíváncsi lenne egy ilyen Windowsra, azonban rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a felperes államok csak a tárgyalások nyolcadik hetében álltak elő a bemutató ötletével.

Csütörtök délután John Bennett, a Colorado Egyetem számítástudományi professzora tanúvallomásában elmondta, hogy egy moduláris Windows-verzió technikailag kivitelezhetetlen, ráadásul jelentősen megnövelné az operációs rendszer tesztelésének költségeit és rendkívül bonyolulttá tenné a technikai támogatást. Bennett cáfolta, hogy a Windows XP Embedded egy ilyen moduláris rendszer alapjául szolgálhatna.

A Windows XP Embedded egy olyan operációs rendszer, amelyet beágyazott rendszerekben, például bankautomatákban használnak. Bill Gates egy korábbi tanúvallomásában elmondta, hogy a Windows XP Embedded elméletileg akár személyi számítógépeken is futtatható, sőt, akár az Office programcsomag is telepíthető lenne rá. Azonban ilyet egyelőre senki sem csinált.

Bennett professzor szerint bár a Windows XP Embedded valóban moduláris felépítésű, nem tartalmaz eltávolítható funkciókat, csupán arról van szó, hogy a megfelelő komponensek összeállításával egy olyan operációs rendszer rakható össze, amely képes egy adott berendezésen -- például egy pénztárgépen vagy bankjegykiadó automatán -- futni.

A felperes államok egyik tanúja, James Bach -- korábbi Microsoft-alkalmazott -- szerint a Windows XP Embedded futtatható asztali számítógépeken is, sőt, ő maga is készített egy ilyen változatot. Colleen Kollar-Kotelly bírónő korábban úgy nyilatkozott, látni szeretné ezt a Windows-változatot, azonban a Microsoft halasztást kért arra hivatkozva, hogy a 10 különféle programverzió és a 67 CD-nyi dokumentáció áttanulmányozása időt vesz igénybe.

A Microsoft jogásza, Steve Holley elmondta, hogy rendkívül sok időbe kerül felkészülni a bemutatóra, nem órákról vagy napokról van szó. A felperes államok jogásza ezután indítványozta, hogy töröljék a benmutatót, ugyanis a Microsoft viszontválaszára való több hetes felkészülés túlzottan is elnyújtaná a nyolc hete húzódó tárgyalást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról