:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 7. 12:46

Veszélyben a félvezetőgyártás: a tajvani cégek vízhiánytól tartanak

Miközben az időjárás-előrejelzés felhőtlen kék eget és szikrázó napsütést jósol, a tajvani félvezetőgyártók vízhiánytól tartanak.

Miközben az időjárás-előrejelzés felhőtlen kék eget és szikrázó napsütést jósol, a tajvani félvezetőgyártók vízhiánytól tartanak.

Az Intel vezárigazgatója, Craig Barrett rámutatott, hogy vállalatának rövid távú terveibe semmiképp sem szól bele az esetleges vízhiány, az Intel nem tervezi tajvani megrendeléseinek lemondását, a megbízások más cégekhez való transzferje pedig túl bonyolult lenne.

A UMC igazgatótanácsának elnöke, Morris Chang ezzel szemben azon véleményének adott hangot, hogy a szárazság igenis hatással lehet a megrendelésekre és a termelésre, azért azt reméli, a kormányzet megteszi a szükséges lépéseket a helyzet kezelésére.

Az elektronikai iparban a félvezetők, folyadékkristályos kijelzők és a nyomtatott áramköri lemezek gyártása igényli a legtöbb vizet. Ipari megfigyelők szerint a tajvani félvezetőipar kedvező helyzetben van, hiszen a vízelosztásnál elsőbbséget élvez, ezért a vízhiánynak alig lesz érezhető a hatása. A vállalatok ennek ellenére aggódnak.

A vízhiány egyelőre nem volt hatással a félvezetőgyártókra, és egyelőre nem hallani híreket lemondott megrendelésekről sem. Az időjárás-előrejelzések szerint május közepéig minimális esély van esőzésre.

A Nemzeti Tudományos Tanács hangsúlyozta, hogy a tajvan legnagyob félvezetőgyártó üzemeinek otthont adó Hsinchu ipari parkban a vízellátás június végéig megoldott. Azonban ha a vízszolgáltatás 20 százalékkal elmarad a szükségestől, a vállalatoknak le kell állítani a gyártósorok felét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.