Szerző: Ady Krisztián

2002. május 16. 23:01

Trösztellenes pert indított a Cinram a Matsushita ellen a DVD-licencdíjak miatt

[CDR-Info] A kanadai DVD-sokszorozó, -lemezgyártó Cinram International folytatja harcát a Matsushita Electric ellen, utóbbi DVD-lemezekkel kapcsolatos jogdíjai miatt. A cég trösztellenes pert nyújtott be a DVD-formátum kifejlesztésében részt vevő, licenctulajdonos cég ellen a bíróságon. A perirat szerint a Matsushita, a DVD6C Licensing Agency tagja tisztességtelen előnyre tesz szert a Panasonic Disc Services Corp. (PDSC) részlege által, utóbbi cég ugyanis mentesül a DVD6C jogdíjak megfizetése alól.

[CDR-Info] A kanadai DVD-sokszorozó, -lemezgyártó Cinram International folytatja harcát a Matsushita Electric ellen, utóbbi DVD-lemezekkel kapcsolatos jogdíjai miatt. A cég trösztellenes pert nyújtott be a DVD-formátum kifejlesztésében részt vevő, licenctulajdonos cég ellen a bíróságon. A perirat szerint a Matsushita, a "DVD6C Licensing Agency" tagja tisztességtelen előnyre tesz szert a Panasonic Disc Services Corp. (PDSC) részlege által, utóbbi cég ugyanis mentesül a DVD6C jogdíjak megfizetése alól.

A Matsushita még tavaly decemberben perelte be a Cinram-ot a jogdíjak fizetésének elmaradása miatt. Bár ez a per még nem zárult le, a Cinram márciusban bejelentette, hogy megegyezett a DVD6C szövetséggel a licencdíjak fizetésével kapcsolatban.

A DVD6C a DVD-ROM és DVD-Video lemezek után szedi be a jogdíjakat, ez darabonként 7,5 cent volt 2002 január 1-e előtt, azóta pedig 6,5 centre csökkent. 2004-től a szövetség már csak 5 centes díjjal számol, addigra azonban a DVD oly mértékben elterjedhet, hogy a bevételek a jelenlegi sokszorosára nőhetnek.

A Matsushita februárban jelentette be, hogy eladja a Panasonic DSC-t a Technicolornak, mely a szintén DVD6C tag Thomson Multimedia tulajdona...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról