Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 16. 11:33

Kútba estek a Hynix TFT-LCD üzletágának eladásáról szóló tárgyalások

A koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy végleg kútba estek a TFT-LCD-gyártó részlegének eladásáról folytatott tárgyalások. A vállalat helyzete egyre kilátástalanabb, ugyanis tartozásai meghaladják az 5 milliárd dollárt.

A koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy végleg kútba estek a TFT-LCD-gyártó részlegének eladásáról folytatott tárgyalások. A vállalat helyzete egyre kilátástalanabb, ugyanis tartozásai meghaladják az 5 milliárd dollárt.

A világ harmadik legnagyobb memóriagyártója a múlt hónap során visszautasította az amerikai Micron Technology ajánlatát, amely 3,4 milliárd dollárt hozott volna a konyhára. Az amerikai cég a Hynix memóriagyártó üzletágát vásárolta volna fel, azonban a több hónapos tárgyalássorozat végén előkészített megállapodástervezetet a Hynix igazgatótanácsa elutasította.

A cég ezután bejelentette, hogy a túlélés érdekében megválik nem-memória jellegű üzletágaitól, azonban a 400 millió dollárt érő TFT-LCD-gyártó részleg eladásáról szóló tárgyalások eredménytelenül értek véget. A Hynix a tajvani Cando Corp. által vezetett konzorciumnak kívánta eladni TFT-LCD üzletágát.

A vállalat vezetői a kudarc ellenére pozitívan nyilatkoztak. Kang In, a Hynix szóvivője elmondta, hogy egyáltalán nem sürgős megválni a TFT-LCD üzletágtól, mivel e részleg nyereségstruktúrája az utóbbi időben jelentősen megváltozott, ezért most új lehetőségeket, más vásárlókat vagy stratégiai gyártópartnereket keresnek.

A hitelezők tavaly kétszer is kihúzták a Hynixet a csávából, azonban a vállalat egyelőre képtelen törleszteni a tartozásait. A hitelező bankok még tavaly jóváhagyták a cég által felhalmozott 2,3 milliárd dolláros adósságállomány tőkerészre történő cseréjét. A hitelezők ennek köszönhetően június 1-től a világ harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének 78-80%-os tulajdonosaivá válhatnak.

A Hynix volt a memóriapiac tavalyi összeomlásának legnagyobb vesztese, ugyanis a cég 3,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta az évet. Bár az idei első negyedévben a vállalat nyeresége 15 millió dollár volt, ez édeskevés ahhoz, hogy a cég elkezdje visszafizetni kölcsöneit vagy memóriagyárainak korszerűsítésébe kezdjen.

A DRAM-piac vezető gyártója, a Samsung Electronics az első negyedévben 600-szor nagyobb nyereséget ért el, mint a Hynix. Ennek hatására a vállalat 2,5 trilliárd wonról 3,5 trilliárd wonra növelte idei tőkeberuházási keretét.

A Hynix részvényárfolyama tegnap 740 won volt, a Samsung papírok 376 ezer (!) wont értek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról